Hemingway, Poppins, Hyde of Nutty: hoe verander jij met een slok op?

OJ-Drank-en-HorecawetAlcohol doet rare dingen met mensen.

Er zijn mensen die worden alleen wat luidruchtiger versie van zichzelf, er zijn er die opeens erg vrolijk worden, maar helaas zijn er ook drinkers die enorm gaan huilen en nog veel erger: een kwaaie dronk krijgen.

Er zijn 4 soorten dronken persoonlijkheden, die de namen hebben gekregen van 4 personages: Ernest Hemingway, Mary Poppins, Mr. Hyde van Dr. Jekkyl en The Nutty Professor, uitgebeeld door Eddie Murphy.

Wetenschappers van de universiteit van Missouri-Columbia in South Carolina onderzochten 187 studenten die aangaven een drinkmaatje te hebben; iemand die hen goed kende, zowel dronken als nuchter. Die persoon moest 2 identieke vragenlijsten invullen over de beide stadia

Vervolgens werden ze opgedeeld in subgroepen, gebaseerd op de verschillende ‘dronken persoonlijkheden’. Daarvoor grepen de onderzoekers terug naar ‘The Big Five’, de 5 dimensies uit de psychologie die gebruikt worden om persoonlijkheden te omschrijven: namelijk extraversie, mildheid, intellectuele zelfstandigheid, ordelijkheid en emotionele stabiliteit.

ERNEST HEMINGWAY
ernest_hemingway_quote_2
Dit is het soort vriend die alles naar binnen kan werken zonder dat iemand het echt doorheeft, net zoals de schrijver en grote innemer Hemingway. Deze mensen veranderen niet al te veel wanneer ze gedronken hebben. Hun ordelijkheid en intellectuele autonomie (het verstaan van abstracte ideeën en het hebben van een grote verbeelding) worden minder aangetast dan bij de anderen. Opvallend genoeg was dit de grootste groep, waardoor de wetenschappers besloten dat deze groep de meerderheid van de drinkers die geen drastische veranderingen ondergaan, vertegenwoordigt.

MARY POPPINS
MaryPoppinsQuote
Net zoals ‘s werelds meest geliefde oppas, Marry Poppins, zijn deze mensen bijzonder aangenaam gezelschap wanneer ze nuchter zijn. Zodra er alcoholische versnaperingen in gaan, dalen vooral de ordelijkheid en het autonome intellect, maar worden ze wel extraverter dan de anderen. Deze groep is erg klein (14%) en vormt het soort drinkers dat nog steeds verantwoordelijk is en maar weinig expliciete problemen van alcoholgebruik ondervindt.

MR. HYDE
Dr_Jekyll_and_Mr_Hyde_poster_edit2
Deze zijn minder goed af wanneer ze een glaasje te veel op hebben, zij lijken dan immers op het slechte alter ego van dokter Jekyll en kennen dus een negatieve transformatie. Deze groep heeft vooral een grote daling wat het intellect en de ordelijkheid betreft. Ze hebben de neiging om onverantwoordelijk, onverstandig en zelfs vijandig te zijn wanneer ze onder invloed zijn. Bovendien hebben deze personen statistisch gezien het meeste kans om gevaarlijke gevolgen van alcohol te ondervinden, zoals een black-out, openbare dronkenschap, agressief gedrag en/of rijden onder invloed.

THE NUTTY PROFESSOR
The-Nutty-Professor_L
Deze mensen zijn erg introvert als ze nuchter zijn, maar transformeren na de juiste dosis alcohol tot extraverte feestbeesten. Net als de vette professor die na een speciaal wonderdrankje opeens slank en gespierd is: zij het van tijdelijke duur. Deze groep kent het grootste verschil qua persoonlijkheid in nuchtere en dronken staat, maar ze zijn zich nog steeds goed bewust van wat ze doen.

Lees ook:Mannen zijn boos als ze het op een zuipen zetten, vrouwen wórden er juist boos van
Lees ook:Als je straalverliefd bent word je niet straalbezopen!
Lees ook:Hoe het komt dat feestjes op het werk vaak uit de hand lopen
Lees ook:Mannen melden maar half hoeveel ze drinken en vrouwen liegen nog harder
Lees ook:Alaaf, oeps, hips: waarom ZIJ eerder dronken is dan HIJ

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>