Als je straalverliefd bent word je niet straalbezopen!

Met een borrel op staan we minder stevig op onze benen.

Maar er is een manier om minder aangeschoten te raken van alcohol.

Knuffelen houdt nuchter….

Athans dat werkt bij ratten, blijkt uit onderzoek van de University of Sydney en de University of Regensburg

Zij verzamelden een aantal knaagdieren en dienden ze oxytocine, oftewel knuffelhormoon, toe. Daarna kregen ze allemaal evenveel drank voorgeschoteld.

De oxytocine-ratten gedroegen zich heel normaal, terwijl de ratten die het zonder moesten stellen, van het padje gleden.

“Alcohol tast de coördinatie aan door de activiteit in het hersengedeelte van de fijne motoriek af te remmen”, aldus wetenschapper Michael Bowen. “Oxytocine voorkomt dat zodanig dat we niet langer aan het gedrag van de ratten kunnen zien of ze dronken zijn of niet. Dat is een heel opmerkelijk effect.”

Het knuffelhormoon zorgt er wellicht voor dat je je nuchter gedraagt, maar heeft geen invloed op de hoeveelheid alcohol in je bloed, dus de BOB blijft wel nodig, benadrukken de onderzoekers nog.

Oxytocine speelt een belangrijke rol in sociaal gedrag en maakt het mannen en vrouwen socialer. Het wordt ook wel liefdeshormoon genoemd doordat het vrijelijk gaat stromen als mensen verliefd zijn en zich verbonden gaan voelen.

De stof komt ook vrij als we knuffelen, vandaar de bijnaam. Bij seks speelt het tevens een rol. Zo komt oxytocine in grote hoeveelheden vrij als de vrouw klaarkomt en helpt het sperma naar de baarmoeder te transporteren om een zwangerschap te bespoedigen.

Het komt voorts bij een bevalling vrij bij de moeder en wordt soms toegediend als die niet snel genoeg op gang komt. Ook zorgt het dat de borstvoeding gaat stromen en de moeder zich sterker met haar kind verbonden voelt.

Oxytocine is reeds verkrijgbaar in de vorm van sprays en tabletten.

Lees ook:Orgastische seks geeft diepzinnige gesprekken tussen partners
Lees ook:Oxytocine maakt liever tegen groepsgenoten en feller tegen buitenstaanders
Lees ook:Dronken van verliefdheid? Dat klopt!
Lees ook:Samen naar een knuffel-orgie maakt je relatie liefdevol en trouw
Lees ook:Wrijf manlief knuffelhormoon in de neus en hij is vreemdganger af

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>