Seks hebben in tijden van IVF: het helpt!

Het effect van sperma op het vrouwelijk immuunsysteem kan gedeeltelijk verklaren waarom veel nieuwe partners niet direct zwanger raken. Met andere woorden: het lichaam van de vrouw moet wennen aan de lichaamsvreemde stof, in dit geval zaad, om het niet direct af te stoten. Bij vrouwen lijkt minstens 3 maanden seksuele gemeenschap nodig om het lichaam voldoende voor te bereiden.

Zo bleek reeds uit onderzoek van Dr. Sarah Robertson van de University of Adelaide. Dit betekent ook dat paren die aan IVF of IKSIE doen, belang hebben bij het hebben van ‘echte seks’.

Robertson en haar team ontdekten dat een vrouwtjesmuis meer regulatoire T-cellen aanmaakt als zij geslachtsgemeenschap heeft. Deze cellen verminderen ontstekingsreacties. Het lichaam zal een embryo dan minder snel als uitheems beschouwen en de kans op succesvol innestelen in de baarmoeder vergroten.

Kort na de seks zagen de onderzoekers bij vrouwen dat er immuun-signaalmoleculen werden aangemaakt in de baarmoeder. Dit is een aanduiding van een verhoogde regulatoire T-celspiegel. In mensen is een laag T-celgehalte in verband gebracht met verschillende voortplantingsproblemen, waaronder onverklaarbare onvruchtbaarheid, miskramen, pre-eclampsie en voortijdige bevallingen.

“Het is net alsof het zaadvocht een paard van Troje is dat de immuuncellen activeert om de zaken op orde te stellen voor bevruchting,” zegt Robertson. “Mogelijk verkleint dit het risico dat het vrouwelijk lichaam later de foetus afstoot. Vrouwen die zwanger raken na beperkte seksuele activiteit hebben namelijk een grotere kans om zwangerschapscomplicaties te krijgen.”

Hun bevindingen werden deze week op het International Congress of Immunology gepresenteerd.

Veel vruchtbaarheidsklinieken adviseren partners om zich van seks te onthouden gedurende een ivf-behandeling. Zaadvocht zou namelijk een risico op infectie kunnen veroorzaken. Dat is echter een klein risico, ten opzichte van de voordelen die het met zich meebrengt voor het vrouwelijk immuunsysteem.

Een recente review van studies naar seks tijdens een ivf-behandeling ondersteunt Robertsons standpunt. Hieruit blijkt dat men de kans op een succesvolle embryo-implementatie met 23% vergroot als gemeenschap tijdens de behandeling plaatsvindt. “Ik denk dat het voor partners fijn is om te weten dat ze iets kunnen doen om hun kansen te vergroten. Dat geeft ze wat controle terug” zegt Robertson.

Lees ook:Eerst een poosje ‘oefenen’ voordat je echt een kindje gaat maken
Lees ook:‘Vrouwen moeten niet zo zeuren over hoerende en snoerende mannen’
Lees ook:IVF werkt net als vogels en bomen het beste in de lente
Lees ook:Je eerste liefde en eerste seks zijn cruciaal voor je latere leven
Lees ook:Mannen hebben meer baat bij huwelijk dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>