Hogere positie op de werkvloer zorgt ervoor dat men beter tegen afwijzingen kan

Het krijgen van een hogere positie in het werkende leven leidt niet alleen tot meer salaris, maar ook tot een dikkere huid.

Mensen die in het dagelijks leven meer macht hebben, kunnen daardoor ~zowel zakelijk als privé~ beter tegen afwijzingen………

Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Californië, Berkely verklaard op een bijeenkomst van de Society for Personality and Social Psychology in New Orleans.

Zij voerden daarvoor rollenspellen uit, waarbij ruim 400 proefpersonen de rol van leidinggevende of van ondergeschikte kregen toebedeeld in een kantoorsetting. Na afloop van moesten deze mensen aangeven hoe het met hun gemoedstoestand was gesteld. Bij één van de experimenten kregen de deelnemers bijvoorbeeld te horen dat ze niet waren uitgenodigd voor voor een borrel aan het einde van de dag.

De ‘ondergeschikten’ voelden zich daardoor beledigd. Op degenen die ‘een hogere positie’ bekleedden in het rollenspel had dit weinig invloed. Zij probeerden bijvoorbeeld op eigen initiatief een sociale activiteit te organiseren.

Vervolgens werd een rollenspel gedaan waarin ze met iemand moesten samenwerken aan een nieuw project in een leidinggevende of in een ondergeschikte rol. Ze correspondeerden via e-mail en kregen een licht afwijzend berichtje.

De ondergeschikten gaven aan dat hun zelfvertrouwen daardoor slonk, terwijl de leidinggevenden geen negatieve invloed merkten op hun gevoel van eigenwaarde.

“Machtige mensen kunnen beter omgaan met de scherpere kantjes in het sociale leven en zijn beter bestand tegen afwijzingen”, aldus hoofdonderzoekster Maya Kuehn op de site het UC Berkely Newscenter.

Lees ook:Lang zijn is toch voordeliger
Lees ook:Gedragscode voor liefde op het werk?
Lees ook:Je komt me bekend voor, maar………
Lees ook:Oudste kind in gezin het intelligentste, jongste de slimste
Lees ook:Carrièrevrouwen gaan net zoveel vreemd als succesvolle mannen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>