Je komt me bekend voor, maar………

Ons vermogen tot het onthouden van gezichten, ontwikkelt zich maar heel langzaam.

Pas als we op alle andere gebieden al uitontwikkeld zijn, is dat deel van ons brein eindelijk volwassen…………

Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Harvard in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Cognition’.

Mensen kunnen zich gezichten van anderen het beste herinneren als ze tussen de 30 en 34 jaar oud zijn. De ontwikkeling van ons geheugen voor gezichten duurt daarmee relatief lang. Het vermogen van mensen om namen en omgevingen op te slaan, bereikt bijvoorbeeld een hoogtepunt rond het 24e levensjaar.

“De gespecialiseerde taak van het brein om gezichten te verwerken, vereist waarschijnlijk een lange periode van visuele afstemming gedurende de jonge volwassenheid, zodat individuen leren om een groot aantal verschillende gezichten te onderscheiden”, verklaart hoofdonderzoekster Laura Germine op Discovery News.

De wetenschappers kwamen tot hun conclusies na een online-experiment waarbij ruim 44.000 proefpersonen met de computer gemaakte animaties van gezichten moesten proberen te onthouden.

De deelnemers aan het onderzoek kregen eerst 1 gezicht vanuit verschillende hoeken te zien. Even later moesten ze dit gelaat aanwijzen in verschillende rijen met vergelijkbare gezichten. Bij het onderzoek werden gezichten gebruikt van mannen, vrouwen en kinderen.

Opvallend genoeg presteerden de proefpersonen in de leeftijdscategorie 30 tot 34 jaar veruit het beste bij dit experiment. Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor gezichtsherkenning – de Gyrus fusiformis – ondergaat grote veranderingen gedurende de jonge volwassenheid.

Toch is niet duidelijk waarom het menselijke geheugen voor gezichten pas na gemiddeld 30 jaar zijn hoogtepunt bereikt. “Het is behoorlijk verrassend dat er nog ruimte voor verbetering is als je al tientallen jaren gewend bent om gezichten te onthouden”, aldus onderzoekster Germine.

Volgens de wetenschappers presteren 30′ers mogelijk beter omdat ze vaak jonge kinderen hebben. Daardoor zijn ze misschien beter getraind in het herkennen van kindergezichten en halen ze daarmee een hogere score dan jongere deelnemers.

Lees ook:Vrouwen onthouden gezichten beter dan mannen
Lees ook:Onaantrekkelijke gezichten worden beter onthouden dan knappe smoeltjes
Lees ook:‘Super agers’: tussen de oren blijven ze 20′ers
Lees ook:Mannen putten uit hun seksgeheugen
Lees ook:Zware mannenstemmen maken indruk op vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>