Freemales: het legioen der vrije vrouwen groeit

De keuze om alleen te blijven, is bij veel ‘freemales’ bewust.

Ze willen een onafhankelijk leven, liever dan met een man en kinderen.

Pas op latere leeftijd, wordt de prijs vaak hoog: het risico op eenzaamheid neemt toe.

Eenderde moet het financieel alleen rooien…….

Het aantal alleenstaande vrouwen is meer dan verdubbeld in de afgelopen 3 decennia. Eenderde van hen leeft alleen tot en met hun pensionering en 1 op 5 krijgt geen kinderen.

Dit zijn de officiële cijfers van de huidige Britse statistieken en men gaat er vanuit dat die ongeveer gelijk zijn aan die in Nederland.Het onderzoek toont aan dat miljoenen vrouwen breken met het klassieke huwelijkspatroon.

Ook het principe dat je kinderen voor je 30ste krijgt, wordt met deze cijfers van tafel geveegd. Vrouwen krijgen alsmaar later hun 1ste kind. Vrouwen die voor het eerst baren boven hun 40ste zijn geen uitzondering meer.

Slechts een minderheid van de jonge vrouwen is getrouwd. 51% van de vrije vrouwen onder de 50, is zelfs nimmer gehuwd geweest. Dit is het dubbele in vergelijking met 30 jaar geleden.

Ongeveer eenderde van deze niet-gehuwde vrouwen, leven wel met een partner, maar volgens de cijfers, zijn veel van deze relaties van relatief korte duur. (gemiddeld 3 jaar)

Onderzoeker Robert Whelan bekijkt de opkomst van ‘freemales’ met gemende gevoelens. “Er zijn dames die bewust de keuze maken om nooit te huwen. Zij kiezen ervoor om zo te leven en dat is prima. Vaak maken singles echter niet bewust die keuze. Alleen leven is iets dat hen overkomt”.

Foto: de cast van de NET5-serie ‘S1ngles’ over 3 freemales van nu. (v.l.n.r. Bracha van Doesburgh, Eva van der Gucht & Katja Schuurman)

Lees ook:Aantal Nederlandse baby’s bijna op crisisniveau
Lees ook:Voor de kinderen bij elkaar blijven is ook een ramp
Lees ook:Gaan jullie voor huwelijkse voorwaarden of gemeenschap der goederen?
Lees ook:Mannen willen meer papa-dagen
Lees ook:Aantal vechtscheidingen met kinderen neemt toe

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Freemales: het legioen der vrije vrouwen groeit

  1. Pingback: Single vrouwen en hun katten | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>