Waarom de mensen in Denemarken zo vrij en blij zijn

De Verenigde Naties hebben vandaag, 20 maart, uitgeroepen tot de internationale Dag van het Geluk.

Uit veel onderzoeken blijkt dat de Scandinaviërs tot de welvarendste en gelukkigste aardbewoners horen.

Vooral Denemarken, waar het Nederlandse koningspaar momenteel een staatsbezoek brengt, scoort hoog op de ‘happiness-index.

De Britse auteur Helen Russell, die deze maand het boek ‘The Year of Living Danishly: Uncovering the Secrets of the World’s Happiest Country’ uitbrengt, weet waarom…..

Daarover bericht Het Laatste Nieuws.

“Denen zijn niet blij op die typisch Amerikaanse klopje-op-de-rug en ‘have a nice day’-manier, of op de Australische ‘feestje op het strand!’-wijze. De Denen zijn gewoon zeer tevreden over zichzelf en over hun leven, een gevoel dat mensen solidair maakt, voor meer wederzijds vertrouwen zorgt en stress reduceert.”

Russell (34) weet waarover ze schrijft. Ze vergezelde haar man naar het Deense schiereiland Jutland toen hij omwille van zijn werk bij speelgoedgigant Lego in 2013 van Londen daarheen moest verhuizen.

“Geluk is in Denemarken eerder een proces dan een permanente staat”, zegt de schrijfster. “Het is iets waar je elke dag actief aan werkt door van de kleine dingen het beste te maken, door toe te geven aan plezier – of het nu om zoete broodjes of seks gaat, door minder te werken of meer bij je familie te zijn.”

Denemarken subsidieert 75% van de kinderopvangkosten en iedereen ~ook mannen~ neemt geregeld even vrij overdag om de kinderen naar school of de speeltuin te brengen, of om ze bij hun huiswerk te helpen.

De publieke omroep zendt regelmatig seksueel expliciete films uit en de Denen zijn de grootste pornoconsumenten van heel Europa.

‘In The Year of Living Danishly’ haalt Russell ook het ietwat misleidend genaamde fenomeen ‘Disneyseks’ aan.

“Elke vrijdag amuseren de Deense kinderen zich vanaf 7 uur ‘s avonds een uur lang voor de televisie met Disneycartoons, terwijl ouders die tijd gebruiken om zich met elkaar te amuseren”, zegt Russell. “Elke ouder met wie ik sprak, vindt Disneyseks een geweldige uitvinding.”

Uit die hang naar plezier vloeit echter wel een hoog echtscheidingsniveau. 43% van de huwelijken loopt op de klippen.

De Denen zelf zien hun geluks-statistieken eerder als een bewijs van hun persoonlijke vrijheid dan van gebroken-gezinnen-verdriet, want dankzij de gelijke beloning van mannn en vrouwen komt geen van de partners in financiële problemen te zitten.

Een scheiding kost er bovendien maar €65,-.

Lees ook:Deense stellen moeten meer seks hebben uit vaderlandsliefde
Lees ook:Bindingsangst is handrem op de liefde
Lees ook:Vikingsperma is mega-populair
Lees ook:Deense mannen en hun Thaise postorderbruid
Lees ook:Geld maakt een beetje gelukkig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>