Mannen vaakst verslaafd aan cannabis, vrouwen aan de coke

Mannen die willen afkicken van drugs zijn het vaakst verslaafd aan cannabis, vrouwen aan cocaïne en amfetamines.

Dit verschil tussen ‘uppers’ en ‘doeners’ is niet het enige dat vrouwen en mannen onderscheidt. Die eersten zoeken ook minder gauw hulp….

Dat blijkt uit onderzoek bij alle 24 gespecialiseerde behandelprogramma’s door de Vlaamse Vereniging Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV), zo schrijft De Standaard vandaag.

In 2014 startten 5086 personen een behandeling tegen drugsverslaving, 62 meer dan een jaar eerder. Vooral het aantal behandelingen voor cocaïne- en amfetaminegebruik neemt toe. Opiaten zoals heroïne en morfine lijken dan weer aan populariteit in te boeten, net als het aantal mensen dat drugs spuit.

Slechts 17,5% van de afkickers zijn vrouwen, meestal voor een behandeling tegen amfetamines, xtc en cocaïne, gevolgd door cannabis. Voor mannen is dat net omgekeerd.

De VVBV vreest tevens dat er voor vrouwen een te hoge drempel is om hulp te zoeken. “Er is nood aan aandacht voor de genderproblematiek bij drugsgebruikers”, zegt Dirk Vandevelde, voorzitter van de VVBV. “Veel vrouwen hebben kinderen en willen die niet achterlaten. Daarom weigeren zij soms een behandeling. Zowel in de dagcentra als de residentiële centra moet worden nagedacht over de opvang van kinderen.”

Lees ook:Blowende paren meppen minder
Lees ook:Jongeren vinden dat ouders van nu te snel scheiden
Lees ook:Verliefdheid is als een lijntje coke snuiven
Lees ook:Goede zorg voor kinderen die seksueel misbruikt zijn
Lees ook:Ons hart is er op gebouwd om af en toe gebroken te worden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>