Ons hart is er op gebouwd om af en toe gebroken te worden

Monogamie en de liefde en lusten slechts delen met ‘die ene ware’. We hebben het altijd een mooi sprookje gevonden en dat blijkt het ook te zijn.

Want hoewel het ‘broken heart syndroom’ wel degelijk bestaat en sommige mensen er ook aan overlijden, zijn wij mensen door Moeder Natuur ertoe uitgerust.

Door middel van juiste eigenschappen en gereedschappen komen we over een verbroken relatie heen, om daarna opnieuw romantische gevoelens te kunnen koesteren voor een volgende.

Dit goede nieuws voor alle gebroken harten komt van wetenschappers van Saint Louis University.

“In de hersenen zit een mechanisme dat mensen door woelige fasen in het leven sleept en dat zorgt voor herstelt. De pijn geneest, net als een wond, met het verstrijken der tijd. Er is licht aan het eind van de tunnel”, aldus hoofdonderzoeker Brian Boutwell.

Hij en zijn team keken nauwkeurig naar wat er gebeurt wanneer een eerste relatie verbroken wordt (primary mate ejection) en er een nieuwe wordt gestart (secondary mate ejection).

Het blijkt dat mannen andere beweegredenen hebben om een verbintenis te verbreken dan vrouwen. Mannen kappen relatief vaak vanwege lichamelijk verraad, overspel dus. Dat is evolutionair te verklaren uit het feit dat ze moeten voorkomen dat ze kinderen grootbrengen die niet de hunne zijn.

Vrouwen zijn uiteraard ook jaloers bij overspel, maar beëindigen een relatie vaker om emotioneel verraad en een man bijvoorbeeld onvoldoende betrokken is bij de opvoeding en bescherming van haar en de kinderen.

Soms hebben mannen en vrouwen dezelfde redenen om een einde te maken aan de relatie, zoals bij geweld. Een andere belangrijke kanttekening die de onderzoekers plaatsen, is dat bij sommige mensen de liefde en het liefdesverdriet nu eenmaal sneller over is dan bij anderen.

Ook zijn mensen zeer divers in de tijd en moeite die ze hebben om de draad van het leven weer op te pakken na een scheiding.

Liefdesverdriet is als het afkicken van verslavende drugs. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die zwaar verliefd zijn meer hersenactiviteit vertonen in delen van het brein die ook actief zijn als ze bijvoorbeeld cocaïne snuiven.

Doorgaan met je leven is op diverse manieren te vergelijken met cold turkey en daarna clean van drugs door het leven stappen.

Er werd geconstateerd dat diverse hersengedeeltes helpen om door te gaan met het leven door een nieuwe partner te zoeken, alhoewel hij of zij in eerste instantie zal proberen de ex terug te winnen.

“Maar als dat niet lukt, dan zal het brein in actie komen en bepaalde emoties en gedragingen corrigeren, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een nieuwe partner”, aldus Boutwell, die graag vervolgonderzoek wil gaan doen.

Zo willen ze d.m.v. hersenscans de ‘verslavingshypothese’ onderbouwen. “Als we de verwerping van een partner beter begrijpen, krijgen we tevens inzicht in de manieren waarop paren hun relatie kunnen redden.”

Illustratie: Jean Paul Gaultier

Lees ook:‘Veel orgasmes maken dat vrouw bij man blijft’
Lees ook:Veel knuffelen maakt je man een monogame schat
Lees ook:Verliefd worden gebeurt in een split-second
Lees ook:Wat je gedrag op Facebook zegt over je liefdesleven
Lees ook:Vrouwen dubbel zo vaak depressief na een gebroken hart

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>