Niet alleen bevindelijk gereformeerde, maar meer nog antroposofische ouders weigeren mazelen-vaccins

spuit_deesDe bevindelijk gereformeerden, de meest orthodoxe vleugel van de protestantse kerken zijn niet de enigen die vaccinaties voor hun kinderen weigeren.

Sterker nog: veel eensgezinder daarin zijn de antroposofen, die hun kinderen ook naar de vrije school (misleidende naam) sturen……….

Dat blijkt uit onderzoek van Dagblad TROUW op basis van gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds eind mei woedt er in de ‘Gordel van God’, die loopt van Zeeland via de Betuwe naar Overijssel, en waar veel bevindelijk-gereformeerden wonen een mazelenepidemie. Het aantal geregistreerde ziektegevallen nadert de 800. Kinderen die ziek worden hebben meestal geen vaccinatie gehad, omdat hun ouders dat niet kunnen verenigen met hun levensopvattingen.

Volgens het RIVM is maar eenvijfde van alle niet-inenters van reformatorischen huize. Dat dit aandeel niet groter is, komt vermoedelijk door hun onderlinge verdeeldheid ten aanzien van vaccineren.

TROUW identificeerde de 10 grootste ‘refobolwerken’ van Nederland, gemeten naar aantallen leerlingen op reformatorische scholen (cijfers van het CBS) per 1000 inwoners. Veel van deze gemeenten, zoals Scherpenzeel en Tholen, hebben een lage vaccinatiegraad. Maar niet álle refoplaatsen zijn bastions van prikweigeraars. In Gorinchem bijvoorbeeld is het percentage tienjarigen dat tegen mazelen is ingeënt niet lager dan het landelijk gemiddelde.

De grootste groep niet-inenters bestaat volgens het RIVM uit antroposofen. Deze aanhangers van de filosoof Rudolf Steiner, bekend van de vrije scholen, zijn van mening dat een uitgebalanceerd voedingspatroon voldoende weerstand biedt tegen kinderziektes. En als een kind toch besmet raakt, vinden antroposofen dat goed voor de lichamelijke en mentale ontwikkeling.

In de 10 voornaamste Nederlandse ‘steinersteden’ is het aantal gevaccineerde kinderen lager dan gemiddeld. In antroposofisch Bergen en Zutphen zijn procentueel minder kinderen gevaccineerd dan in reformatorisch Gouda en Nederlek. Een vorige mazelenuitbraak, in de regio’s Den Haag en Utrecht in 2008, begon op een Haagse vrije school.

Anderzijds zijn de Steiner-aanhangers minder radicaal. Zij maken onderscheid tussen ‘gevaarlijke ziekten’, zoals kinkhoest en polio, en ‘minder gevaarlijke ziekten’, zoals mazelen. Tegen ernstige ziekten laten antroposofen zich doorgaans wel vaccineren.

Dat gaat sommige refo’s te ver: in een aantal refobolwerken worden kinderen in het geheel niet ingeënt. De allerlaagste vaccinatiegraad van Nederland is te vinden in plaatsen als het Betuwse Kesteren en Opheusden.

Lees ook:Wie bepalen of een kind wordt ingeënt of niet?
Lees ook:Urk is de kinderrijkste stek van Nederland
Lees ook:Mannen genieten meer van vrije tijd dan vrouwen
Lees ook:Hoogopgeleiden zuipen (te-)veel
Lees ook:Einde recessie? Er worden weer meer kindjes gemaakt!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>