Wie bepalen of een kind wordt ingeënt of niet?

aegod

De GGD’s boden bevindelijk gereformeerde ouders deze week aan hun kinderen na schooltijd thuis in te enten tegen mazelen.

Beter dat God het ziet dan de buren, nietwaar?

Tientallen kinderen zijn inmiddels op deze manier alsnog ingeënt, hoewel het maar een paar procent van de zogenaamde Nederlandse bibelbelt betreft.

De GGD’s gaan door met hun schrijven, nu ook aan ouders van kinderen op de zogenaamde ‘Vrije Scholen’……….

Deze laatstgenoemde scholen werken vanuit het antroposofische gedachtengoed en dat is verre van ‘vrij’ te noemen.

Het doormaken van kinderziekten geldt bij hen als een essentiële stap in de ontwikkeling van een kind.

Mogen we het in Nederland zo stellen dat ouders de enigen zijn die bepalen of hun kind wordt ingeënt of niet? Dat vroeg ik me gisteravond af en volgens mij is het antwoord: NEE.

Niet alleen brengen ouders van eerder genoemde ‘kleur’ hun kinderen onnodig in gevaar, maar ook andere zwakken en zieken bij wie het immuunsysteem niet naar behoren werkt. En nu gaat het om iets redelijk ‘onschuldigs’ als de mazelen.

Maar ook de DKTP-vaccinatie (dyfterie, kinkhoest, tetanus, polio) hebben deze kinderen niet gehad.

In de 80′er jaren gaf ik les op een school in de Betuwe, waar vlak daarvoor (1978) een uitbraak was geweest van polio. Omdat God beslist of je ziek wordt of niet, laten orthodoxe christenen zich niet inenten. Vroeger lieten zij zich om diezelfde reden ook niet verzekeren.

Daar zag ik met eigen ogen wat die reformatorische eigenwijzigheid teweeg had gebracht. Een aantal kinderen waren getroffen geweest door de kinderverlamming en liepen mank, hadden vergroeide beentjes of konden bepaalde ledematen niet goed gebruiken. Er waren zelfs nog 3 sterfgevallen geweest in het dorpje Opheusden.

De overheid had het vaccin tegen polio meermaals aangeboden en het was slechts een kwestie van een suikerkontje eten om deze ellende te voorkomen. Maar het nee van de ouders betekende een verwoest leven van deze jonge pubers.

Een ‘prikplicht’ lijkt me ~net als de schoolplicht~ in het belang van de kinderen en hun toekomst .

Want hoe strenger in de leer, hoe meer vertrouwen in de Heer, lijkt me nogal link. Daar mag je geen kinderen aan opofferen. Als God beslist of we ziek worden of niet, verdient iemand het blijkbaar dat hij of zij HIV of HPV oploopt van seks.

Dus fijne gereformeerde gemeenten en antroposofen: je kinderen zijn je eigendom niet. Je hebt ze slechts te leen, om ze op te voeden tot zo gezond en verstandig mogelijke mensen en daar horen deze rare anti-prik-fratsen bepaald niet bij.

De Tweede Kamer is op reces. Punt 1 op de agenda in september: een wet op de prikplicht.

Lees ook:Vechtscheiders moeten op diploma-uitreikingen hun strijdbijl begraven
Lees ook:Scheidingslessen voor kinderen
Lees ook:Niet alleen bevindelijk gereformeerde, maar meer nog antroposofische ouders weigeren mazelen-vaccins
Lees ook:Het mooist gelijkende kind heeft een streepje voor
Lees ook:Ouders vinden overgewicht normaal

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>