Ouders vinden overgewicht normaal

Ouders van kinderen met duidelijk overgewicht beschouwen dat gewicht als ‘normaal’ en zullen daarom niet snel hulp inschakelen van huisarts of diëtist………………

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Groningen onder 450 ouders.

Slechts 2,5% vond hun eigen kind te dik. In werkelijkheid lag dat aantal veel hoger. Zeker driekwart van de ouders met kinderen met overgewicht vond het gewicht ‘normaal’.

Bijzonder is dat ouders met kinderen met een ‘normaal’ gewicht, hun kinderen vaak te licht vonden. Het komt er dus op neer dat vrijwel alle ouders het gewicht van kinderen verkeerd inschat.

Het UMC had zelfs een speciale behandelgroep voor kinderen met obesitas opgezet. Tot hun grote verbazing kwamen er nauwelijks aanmeldingen binnen. Na onderzoek kwam naar voren dat ouders best hulp willen, mits hun kind overgewicht heeft, en dat had hun kind niet, dusssss…

De Nederlands Obesitas Vereniging is niet verbaasd: “Je ervaart je eigen omgeving en je eigen kind – en of dat dik of dun is – als normaal. Bovendien zijn campagnes gericht op de ideale mens. Als de boodschap is dat je meer moet sporten, zie je bijvoorbeeld alleen dunne mensen in beeld. Dikke kinderen voelen zich niet aangesproken.”

Het is duidelijk, kijk om je heen. Er zijn gewoonweg meer kinderen met overgewicht dan vroeger. Was er een kind in de klas die nogal dik was, dan werd die onherroepelijk gepest. Heel triest natuurlijk. Tegenwoordig zijn er veel meer ‘dikkerdjes’ in de klas en het schijnt niet eens zo’n probleem te vormen. Dat is mooi, maar het neemt niet weg dat overgewicht schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het is de taak van de ouders daar alert op te zijn.

Lees ook:Dikke mannen veroorzaken zware bevallingen
Lees ook:Dikke maatjes zijn funest voor de lijn
Lees ook:Slanke mannen hebben sneller sperma
Lees ook:Van kinderen krijgen worden zowel mannen als vrouwen dik
Lees ook:Dikke vrouwen zijn gelukkiger als hun man ook dik is

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>