Vloekende vaders langs ‘t voetbalveld en pushende missen-moeders

PushingMom‘Elk meent zijn uil een valk te zijn’. Niets zo ergerlijk als die vreselijke vaders langs het voetbalveld waar hun zoontjes spelen. Heel vaak is daar weinig pedagogisch aan.

En heb je weleens goed naar die moeders gekeken die hun kinderen naar castings, missverkiezingen en talentenjachten sturen. Niet om uit te staan en totaal blind voor de realiteit………

Ouders die hun kinderen zien als onderdeel van zichzelf zijn geneigd om hun onvervulde ambities over te dragen op hun kind, aldus ontwikkelingspsycholoog Eddie Brummelman van de Universiteit Utrecht in het online tijdschrift PLOS ONE.

Hij onderzocht daartoe 73 ouders. Eerst werd gemeten hoe sterk ze geneigd waren om hun kind als onderdeel van zichzelf te zien. Vervolgens moest een deel van de ouders nadenken over hun eigen onvervulde ambities.

“Die onvervulde ambities hadden betrekking op hun carrière”, licht Brummelman toe. “Denk aan ouders die arts, musicus of manager hadden willen worden, maar dit tot hun spijt niet hebben gerealiseerd.”

De volgende, laatste stap in het onderzoek wees uit of ouders geneigd zijn hun eigen onvervulde ambities over te dragen op hun kinderen.

De ouders die eerder hadden aangegeven dat zij hun kinderen als onderdeel van zichzelf zien, bleken, na de confrontatie met hun eigen onvervulde ambities, meer geneigd te zijn die onvervulde ambities over te dragen op hun kinderen.

Brummelman geeft aan dat dit onderzoek suggereert dat ouders soms via hun kinderen proberen hun eigen wensen alsnog te vervullen. Volgens de ontwikkelingspsycholoog zeggen de resultaten niets over wat ‘goed’ of ‘slecht’ is.

“We weten nog niet wat voor effect het overdragen van onvervulde ouderlijke ambities heeft op ouders zelf of hun kinderen. Dit is een belangrijke vraag voor vervolgonderzoek.”

E.e.a. is al eens mooi vervat in dit SIRE-spotje:

Lees ook:Ouders die hun kinderen Qut, Beuk of Wiet noemen, zijn gek (op zichzelf)
Lees ook:Vrienden en seks schieten er behoorlijk bij in na eerste kind
Lees ook:Ouders vinden overgewicht normaal
Lees ook:Ruzie thuis is voor kinderen erger dan gescheiden ouders
Lees ook:Noord Nederlandse kinderen het snelst op eigen benen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>