Noord Nederlandse kinderen het snelst op eigen benen

OpKamerOuders zijn er jaren druk mee: hun kroost klaarstomen voor de grote wijde wereld.

Maar als puntje bij paaltje komt, houden Nederlandse ouders hun kinderen het liefst zo lang mogelijk onder hun eigen vleugels.

Uit onderzoek dat is gedaan voor coöperatie DELA blijkt dat Nederlandse ouders vinden dat kinderen rond hun 21ste op eigen benen moeten kunnen staan en het huis verlaten.

Dat is dus ruim nádat ze mogen stemmen, alcohol drinken en zelfs volgens de wet als volwassene worden gezien.

De leeftijd van loslaten verschilt per provincie. Ouders in het hoge noorden, vinden dat hun kinderen al vanaf hun 20ste op eigen benen moeten staan. In de zuidelijke provincies gunnen ouders kinderen de tijd tot hun 22ste. In Flevoland vinden ouders het niet erg om nog dagelijks voor hun kinderen te zorgen totdat ze ruim 23 jaar oud zijn.

De voorbereiding van ouders op het moment dat hun kinderen het huis uit gaan en volwassen worden, begint al tijdens de opvoeding. Ruim 42% van de ouders vindt het belangrijk dat hun jonge kinderen met geld kunnen omgaan. Daarnaast vinden ouders het van belang dat kinderen weten wat er speelt in de wereld.

Ouders delen daarom hun ervaringen (42,1%), sporen kinderen aan veel te lezen (32,4%) en bezoeken samen met de kinderen musea en culturele bezienswaardigheden (11,8%).

Slechts 7,9% vindt reizen en andere culturen laten zien een goed middel om kinderen algemene kennis over de wereld bij te brengen. Desondanks vindt meer dan de helft van de ouders (54,5%) dat kinderen zelf de grens over moeten om ervaring op te doen, zonder dat vader of moeder hun handje vasthoudt.

Ook op financieel gebied treffen ouders de nodige voorbereidingen om hun kinderen de stap te laten maken naar een leven buiten het ouderlijk huis. Zo zet één op de vijf ouders geld opzij voor het eerste (koop)huis van de kinderen. Ook wat betreft studeren springen ouders nog graag bij. Bijna 50% van de respondenten zet geld opzij voor de studie van hun (klein)kind.

Lees ook:Steeds minder kinderen wonen bij hun vader en moeder in 1 huis
Lees ook:Hoe sexy is een vrouw die veel van voetbal weet?
Lees ook:Vrienden en seks schieten er behoorlijk bij in na eerste kind
Lees ook:Vrouwen hebben vollere spaarpotjes dan mannen
Lees ook:Viking-zaad zeer gewild bij Nederlandse vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>