Partners die ver van elkaar opgroeiden, krijgen langere kinderen

Wilt u graag een fotomodel van een dochter baren met lange benen? Of droomt u van een zoon die een top-basketballer wordt?

Dan is het belangrijk om geen kindjes te maken met je jeugdvriendje uit de zandbak, maar het verderop te zoeken.

Want een man en een vrouw die van ver uit elkaar gelegen plaatsen komen, krijgen grotere kinderen.

Een Maastrichtenaar zal met een Texelse langere kinderen krijgen dan met een Venlose…………

Dit is de opvallende uitslag van onderzoek door Dariusz Danel, van het Instituut voor Antropologie aan de Poolse Academie van Wetenschappen, waarover gepubliceerd is in het tijdschrift ‘American Journal of Physical Anthropology’.

Het team van Danel onderzocht 2675 Poolse jongens en 2603 meisjes, die van hun 6e tot hun 18e jaarlijks werden gemeten. Een flinke afstand tussen de geboorteplekken van vader en moeder maakte dat jongens 20% langer waren dan gemiddeld en meisjes 14%.

Lengte wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder uiteraard de lengte van de ouders, maar ook de sociaal-economische status, omdat rijkere mensen over het algemeen een gezonder voedingspatroon hebben. Daar komt dus nu de afstand tussen de roots van de verwekkers van het kind bij.

De wetenschappers vermoeden dat dit komt door genetica. Een man en een vrouw die niet bij elkaar uit de buurt komen, hebben waarschijnlijk meer verschillende genen. Deze diversiteit leidt tot kinderen met lichamen die efficiënter werken dan wanneer alles uit dezelfde genenpoel komt. Het overschot aan energie gaat dan in de lengtegroei zitten.

Het zal betekenen dat mensen in de toekomst alleen nog maar langer worden, omdat ~in tegenstelling tot vorige generaties die dichtbij huis trouwden~ er steeds meer lange-afstands-relaties ontstaan en ook meer internationale verbintenissen.

 

 

Lees ook:Rijke vrouwen baren zonen, arme vrouwen krijgen dochters
Lees ook:Jongens van nu zijn eerder in de puberteit dan hun vaders
Lees ook:Japanse meiden worden gruizig van tongende jongens
Lees ook:Bushokje discrimineert mannen
Lees ook:Kleine vrouwen en gemiddelde mannen krijgen de meeste kinderen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>