Jaloezie: het effectiefste gif tegen de liefde

poison_bottle_by_tulwarr1-d3gxfjjAl eerder schreven we hier bij relatie.blog over de Babylonische spraakverwarring tussen flirt, verliefdheid, passie, seks en liefde. En vooral dat laatste woord ~LIEFDE~ is het meest misbruikte woord ter wereld.

Want verliefdheid geeft een tijdelijke staat van je beste zelf zijn en ook nog eens blind zijn voor de slechte kanten van de ander.

Die roes kan een aantal jaren duren. Bij sommigen wel 7 jaar. Maar op een dag wordt datgene wat hem of haar leuk maakte in het begin van de relatie irritant en vliegen de spetters in de slaapkamer niet meer alle kanten op.

Liefde komt namelijk niet vanzelf voort uit verliefdheid. Echte liefde is het leven van de ander net zo belangrijk vinden als van jezelf. En dat gaat ver. De beste remedie tegen echte liefde is…….. JALOEZIE.

Want ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet’. Een oude wijsheid die zeer toepasselijk is voor een duurzame liefdesrelatie.

Iemand is in een relatie alleen maar jaloers op eventuele rivalen of rivales als hij/zij van zichzelf uitgaat. Als een man of vrouw dus extreem jaloers doet of claimerig, moeten er direct alarmbellen gaan rinkelen. Jaloezie zegt meer over de persoon zelf als over de partner.

Je ziet het bijvoorbeeld uitvergroot terug bij huiselijk geweld. Vaak zijn de plegers heel attentvol en lief, maar kan dit in een split second omslaan in jaloezie, agressie en geweld. Maar dat is de extreme variant, die helaas toch teveel voorkomt.

Hoe gaat het gemiddeld in de praktijk dan? Man en vrouw worden verliefd, zitten samen heerlijk op een roze wolk (fantastisch: mis het vooral niet in uw leven), ze gaan samenwonen, wellicht wel trouwen en meestal ook kinderen krijgen.

Dan zie je de ware liefde. Namelijk van de moeder voor haar kind en soms is vaderliefde net zo sterk. Moeder speelt haar liefde naar het kind, waardoor vader zich ook steeds meer op het kind of de kinderen richt en dan opeens vragen beide partners zich af: ‘wat hebben wij nou nog samen?’. Het doorslaggevende antwoord is: het kind of de kinderen!

Voor die laatsten gaan beiden door het vuur en voor hen willen ze alles wel regelen, maar ze gaan wel scheiden, want ze ‘zijn uit elkaar gegroeid’ of nog egoïstischer: ‘de koek is op’. Me hoela!

Doordat alle Hollywoodfilms en romkoms eindigen met een tongzoen of wellicht wel een vrijpartij of honeymoon, denken we dat dan het doel bereikt is. Ha de liefde. Ze houden van elkaar. Mispoes: ze zijn verliefd op elkaar. Als de film eindigt, begint de werkelijkheid van u en mij.

De onbaatzuchtige liefde die je bijvoorbeeld voor je kind voelt, dat is echte liefde. Dus als je echte liefde hebt voor je partner, gun je hem minstens zoveel als jezelf. En dan niet in woorden, maar in daden. En loop niet te meten of je wel net zoveel krijgt als ontvangt. Denk WE. Relaties sterven een vroege dood als er jaloezie in het spel is en dan heb ik het niet eens over een derde.

Zij kan diep in haar hart wel stikjaloers zijn op zijn promotie (‘dat wil ik ook’) en zich dan maar op de kinderen storten, maar dat ongenoegen komt vroeg of laat bovendrijven en doodt het zaadje van de liefde

En hij kan wel zeggen dat hij blij is met zijn mooie vrouw, maar diep in z’n hart er de pest over in hebben dat zij meer aandacht krijgt dan hij. Of dat zij te succesvol wordt. We schreven al eerder over Oscarwinnaressen. Zij zien hun huwelijk binnen anderhalf jaar na de in ontvangstname van het beeldje sneuvelen.

Ik gun hem of haar zijn vrijheid. Niet zeggen, maar doen dus. Dat betekent dat hij haar die week vakantie extra met vriendinnen gunt en zij niet jaloers loopt te mekken als hij naar een schoolreünie gaat (waar zij niks te zoeken heeft)

Jaloerse gevoelens werken namelijk precies de verkeerde kant uit als dat je wilt. Met jaloezie drijf je je geliefde eerder in de armen van een ander dan wanneer je bijvoorbeeld afspreekt dat je elkaar op z’n tijd ‘een verzetje’ gunt. Mensen die de jaloezie los kunnen laten, ook op het gebied van de seks, zijn vele malen gelukkiger en hebben zich niet alleen aan hun partner, maar ook aan hun ja-woord gecommiteerd.

Poly-amorie is het hebben van liefde voor meer dan 1 mens. Dat gebeurt nu doordat bijna iedereen seriëel monogaam is. Dus nadat de vorige relatie ‘niet bleek te werken’ storten we ons in de volgende en dan volgt hetzelfde patroon, want je komt altijd jezelf tegen.

Wat dat betreft zijn de mensen die echt aan poly-amorie doen een stapje verder in de levenskunst. Dit is geen reclame voor die levenswijze, maar zij bewijzen wel van hun partner te houden. Omdat ze geen jaloezie hebben en elkaar veel gunnen.

Jaloezie is met andere woorden een gebrek aan zelfvertrouwen. Stel je voor dat hij of zij die andere aardiger, mooier, aantrekkelijker ofvamusanter vindt. Nou ik heb nieuws voor de jaloersen onder ons: er is altijd wel een vrouw jonger of mooier of er is altijd wel een man rijker, charmanter of succesvoller.

Vragen aan je partner: vind je mij de liefste, de mooiste de knapste is dus eigenlijk vragen om een leugen als antwoord.

Geef liefde een kans. Laat het verdelgingsmiddel ‘jaloezie’ niet tussen jullie in komen te staan. Het redt huwelijken, de kinderen zijn beter af en partners mogen van elkaar houden in vrijheid.

Echte liefde? Loslaten, dan komt het vanzelf naar je toe. En tenslotte: seks is het cement, dus houdt elkaar letterlijk ook vast, om dan weer los te laten.

Ik wens u een prachtige lente!

Lees ook:Liefde met dodelijke afloop
Lees ook:Zusjes: vrienden of vijanden?
Lees ook:Jaloers
Lees ook:Een snufje jaloezie is wel schattig
Lees ook:Over het nut van jaloezie

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jaloezie: het effectiefste gif tegen de liefde

  1. cor

    ik had eens een vriendin en die begon in het bijzijn van mij met andere mannen aan het flirten. En dat vond ik niet zo leuk. Je moet wel rekening houden met elkanders gevoelens. Zij zei tijdens een vrijpartij dat ze aan een ander dacht in plaats van mij. En dat vond ik ook niet zo leuk.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>