Waar zit liefde en waar begint seks?

Liefde en seks zijn 2 verschillende zaken. ‘Het is mooi wanneer je ze in 1 persoon kunt vinden’, zeggen velen. Dit zijn vaak de zoekende zielen.

Er wordt ook wel beweerd dat mannen van vrouwen houden met wie ze seks hebben en vrouwen seks hebben met mannen van wie ze houden.

Hoe verhouden seks en liefde zich dan tot elkaar? Nou, ze blijken volgens de laatste inzichten een soort van LAT-verhouding te hebben……….

“Liefde en verlangen activeren verschillende delen van het brein, maar die gebieden hangen wel met elkaar samen”. aldus onderzoeker Jim Pfaus in het ‘Journal of Sexual Medicine’. Hij is de eerste die hersenactiviteit van zowel liefde als verlangen bestudeert. De wetenschapper analyseerde de resultaten van 20 onderzoeken waarbij de actieve delen in de hersenen werden gemeten terwijl deelnemers naar foto’s keken.

Sommige van de plaatjes waren seksueel getint terwijl op anderen hun dierbaren stonden. Liefde en seksueel verlangen blijken elk een ander deel van het striatum, een gedeelte van de voorhersenen te prikkelen. Het deel voor seksueel verlangen wordt actief bij het zien van lekkere dingen zoals seks en eten. Het deel voor liefde wordt wanneer dingen ook een inherente waarde krijgen. Verlangen kan dus overgaan in liefde, maar de 2 emoties worden in verschillende hersengebieden verwerkt.

Jim Pfaus en zijn team ontdekten voorts dat bepaalde delen van het brein luier zijn wanneer mensen liefde ervaren. “Seksueel verlangen heeft een specifiek doel. Liefde is abstracter, complexer en niet zo afhankelijk van de lijfelijke aanwezigheid van iemand anders.”

Eerder werd al bekend dat bij verliefdheid delen van de hersenen actief worden die ook in actie komen bij verslavingen.

“Ik beschouw deze resultaten als een hoeksteen en hoop dat het leidt tot meer studies die ons een beter beeld geven van waar liefde zich in het brein bevindt,’ vertelt Pfaus.

Lees ook:Verliefd worden gebeurt in een split-second
Lees ook:What is Love? MRI vindt ‘plek van de liefde’ in onze hersenpan!
Lees ook:Een echte en een neppe lach onderscheiden we in een split second
Lees ook:Wat gebeurt er in je hersenpan als je ‘de ware’ ontmoet?
Lees ook:Verliefdheid is als een lijntje coke snuiven

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>