Vriendinnen-jaagsters

Het fenomeen is zo opvallend dat de Britten er zelfs een naam voor vonden: leapfrogging, vrienden stelen.

Volgens journaliste Mary Gold is het totaal onaanvaardbaar en dodelijk voor een vriendschap.

“Wanneer je vrienden plots zonder jou op stap gaan, is dat een belediging voor jezelf. Je wordt als het ware buitengesloten en gedraagt je weer als een klein kind in de speeltuin….’

“Iedereen maakt gemiddeld 1 nieuwe vriend per jaar. Maar moet dat daarom mijn vriend zijn?”, fulmineert een gefrustreerde Gold.

Toch is het volgens sociologen normaal dat je andere vriendenvoorkeuren krijgt.

Het fenomeen vrienden stelen is typisch vrouwelijk. Als volwassenen geven ze het niet graag toe, maar velen kennen toch die ene persoon waar ze net een hechtere band mee hebben dan met de rest.

Wanneer iemand anders deze persoon dan ‘inpikt’, voelen ze zich gekwetst en verraden.

Lifecoach Suzy Greaves: “We hebben een bepaald hersendeel, een geheugen aan vroegere tijden, dat in actie treedt in dit soort situaties. Holbewoners hadden maar een beperkte vriendenkring waar ze op konden vertrouwen om te overleven. Als je daar buiten viel, kon dat je dood zijn. Mannen waren jagers, ze vermoordden dieren en brachten deze terug om hun gezinnen te onderhouden. Ze hebben niet dezelfde ingebouwde angst omtrent vriendschap als vrouwen.”

Toch stelen niet alle vrouwen bewust. Als jij en je vriendin bijvoorbeeld in een andere situatie verkeren (jij hebt kinderen en zij niet) is het niet gek dat jullie uit elkaar groeien. En dat zij omgaat met mensen die hetzelfde meemaken. Je leven verandert constant en daar horen ook nieuwe vrienden bij.

Je kan nog zo’n goede band hebben met die ene, wanneer je nieuwe mensen leert kennen, kan het daar onder andere omstandigheden beter mee klikken. Vriendschappen zijn niet voor eeuwig: ze kunnen verwateren, net zoals verkeringen.

Lees ook:Praten smeedt band tussen vrienden, maar bij vriendinnen niet
Lees ook:Vrienden met je ex?
Lees ook:Wie vliegt er het eerst uit als Facebook-’vriend’?
Lees ook:Seks met je beste vriend(in) betekent niet het einde
Lees ook:Je beste vriend(in) meenemen naar je eerste date

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>