‘Love is in the Air’ dankzij recessie

De recessie is slecht voor onze portemonnee, slecht voor onze zekerheden en slecht voor het humeur van velen.

Maar in tijden van crisis: love is in the air!

Stellen en vrijgezellen doen beter hun best, zeggen experts.

In onzekere tijden hebben mensen behoefte aan een partner om steun bij te zoeken, maar ook financiële motieven spelen een rol.

De Amerikaanse vereniging van huwelijksadvocaten ziet onder haar leden een daling in het aantal echtscheidingszaken. Scheiden is duur en emotioneel belastend. In deze tijden lossen stellen liever hun problemen zo goed mogelijk op.

Ook de liefde van singles wordt in recessies beïnvloed door de portemonnee, weet relatiecoach Sylvia van der Spek van adviesbureau ‘Relatieraadsel’.

“Mensen kruipen sneller bij elkaar. Als je op financieel gebied de handen in elkaar slaat, heb je meer armslag. Samenwonen scheelt enorm in de kosten en je hebt meer geld over om leuke dingen te doen.” Echt romantisch klinkt dat niet. Van der Spek: “Maar je weet nooit wat zo’n situatie kan bespoedigen.”

Geld is echter niet het enige dat mensen naar elkaar drijft. Ook paniek en angst zijn goede vrienden van Cupido. Socioloog Iteke Weeda stelde na de vorige economische hobbel vast dat fusies en reorganisaties romances op de werkvloer enorm bevorderen. Als de spanning stijgt, worden mensen eerder vatbaar voor ‘emotionele uitspattingen’.”

“Bovendien spelen in slechte tijden andere waarden een rol, zoals liefde en gezelligheid,” zegt Tjeerd Koornstra van datingsite Relatieplanet.nl. Hij verwacht in 2009 een verdere stijging van het ledenbestand.

Toch is het niet alleen maar leuk en handig om ‘iemand’ te hebben in tijden van tegenspoed, weet relatiecoach Van der Spek. “Een recessie legt een grotere druk op relaties. Als de communicatie tussen twee partners al niet optimaal is en de een blijft bijvoorbeeld maar geld uitgeven dat er niet is, kan dat veel spanning opleveren.”

Lees ook:Vandaag is het bijltjesdag in huwelijksland
Lees ook:Hou je ook nog van mij wanneer ik oud en grijs ben?
Lees ook:Gedragscode voor liefde op het werk?
Lees ook:Met een echte vriend deel je lief, leed en lottowinst
Lees ook:Werkeloze mannen zijn de kneuzen op de relatiemarkt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>