Obese mannen hebben vet slecht sperma

CouplePregnantOnze welvaartsmaatschappij heeft onze vruchtbaarheid bepaald geen goed gedaan. Daar wordt wetenschappelijk gelukkig steeds meer over bekend.

Vrouwen met overgewicht worden moeilijker zwanger, maar ook mannen hebben flink wat kilo’s teveel effect op zijn voortplantingsmateriaal en hij zou zelfs de aanleg van obesitas kunnen doorgeven.

Dat stellen Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolism op basis van onderzoek in de beginfase.

Een deel van het onderzoek bestond uit het testen van het zaad van 6 mannen die onder het mes gingen om af te vallen. Hun sperma werd getest voor de operatie, een week erna en een jaar later. Volgens onderzoeker dr. Romain Barres waren er al na een week veranderingen te zien in het sperma en zeker een jaar verder.

Die veranderingen zijn gelieerd aan de genen voor eetlust en hersenontwikkeling.

Zaadcellen van slanke en obese mannen hebben verschillende epigenetische kenmerken, die volgens de onderzoekers het gedrag van genen zouden kunnen veranderen.

“Als een vrouw zwanger is moet ze voor zichzelf zorgen”, aldus Barres bij de BBC. “Maar als de implicaties van ons onderzoek waar zijn, dan zouden die aanbevelingen ook moeten gelden voor mannen.”

Eerder onderzoek wees al uit dat obese mannen hun vrouwen letterlijk en figuurlijk een zware bevalling bezorgen.

Lees ook:Polygame mannen hebben sneller zaad
Lees ook:Mensen-mannen zijn bijna overbodig
Lees ook:Lelijke mannen leveren meer sperma!
Lees ook:Vrouwen willen hooggeschoold zaad!
Lees ook:Van hardlopen wordt ook je sperma sneller

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>