Vrouwelijk progesteron zet sperma aan tot eindsprint

Eicellen en omliggende cellen zijn in staat om spermacellen aan te trekken en de bewegingen van hun staartjes te beïnvloeden door het hormoon progesteron af te geven.

“We hebben eindelijk antwoord op de vraag wat progesteron doet met menselijke sperma”…….

Aldus jubelt hoofdonderzoekster Polina Lishko van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door elektrische stroompjes te meten die de bewegingen van de staartjes van sperma aandrijven.

Het blijkt dat een staartje van een zaadcel sneller beweegt als die blootstaat aan het vrouwelijk hormoon progesteron. Door de snellere bewegingen kan de spermacel een eicel gemakkelijker penetreren.

Het is al langer bekend dat eicellen doormiddel van een chemische reactie in staat zijn om spermacellen aan te trekken, maar tot nu toe was niet duidelijk hoe dat precies gebeurde.

De ontdekking kan volgens Lishko mogelijk leiden tot de ontwikkeling van een anticonceptiepil die niet werkt op basis van hormonen, maar alleen voorkomt dat spermacellen onder invloed van progesteron eicellen binnendringen.

Lees ook:Kinderwens? Sperma zwemt in de zomer het snelste!
Lees ook:Alleen van het eerste deel van sperma wordt een vrouw zwanger
Lees ook:Een designerbaby van 2 vrouwen en 1 man, zonder foutjes in DNA
Lees ook:Vrouwen hebben binnenkort geen sperma meer nodig voor een zwangerschap
Lees ook:Eerste eicelbank van Nederland een feit

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>