Alleen van het eerste deel van sperma wordt een vrouw zwanger

Sperma in het eerste deel van het ejaculaat bevat meer cellen, beweegt meer en heeft een hogere kwaliteit DNA dan dat uit de achterhoede.

Het eerste deel heeft dan ook als doel om een eicel te bevruchten, de tweede fase zorgt dat geen sperma van een andere man de eicel kan bevruchten.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Ginimed Kliniek in Sevilla, waarover zij publiceren in het tijdschrift Systems Biology in Reproductive Medicine.

Zij analyseerden de voordelen van het gebruik van fracties van het ejaculaat bij ivf, in plaats van het ejaculaat in het geheel. Ze wilden bekijken of ze het te gebruiken zaad zo konden verbeteren.

“Ejaculaat wordt altijd al een geheel gezien”, vertelt onderzoeker Maria Hebles. “Wij denken echter dat het ejaculaat bestaat uit twee verschillende fases met ook een verschillende samenstelling en functie. Dit komt voort uit twee belangrijke doelen binnen de voortplanting.”

Het eerste doel is het bevruchten van de eicel. Daarna moet er voor gezorgd worden dat geen andere man de kans heeft om de vrouw te bevruchten.

Daarom bestaat het eerste deel onder andere uit beschermende elementen waaronder zink en bevat het tweede deel juist componenten die sperma kan beschadigen. Bij ivf wordt echter het gehele ejaculaat in één potje verzameld. Volgens Hebles kan het mixen van de twee fases grote effecten hebben op de kwaliteit van het sperma.

Voor het onderzoek vroeg ze daarom 40 deelnemers om de 2 fases van het ejaculaat in verschillende potjes op te vangen. Vervolgens bestudeerde Hebles samen met haar collega’s de eigenschappen van de twee verschillende soorten.

Hieruit bleek dat de eerste fase meer spermacellen bevatten met een kwalitatief beter DNA en dat deze cellen beweeglijker waren. Op basis van deze resultaten vragen de medewerkers van de Ginimed vruchtbaarheidskliniek mannen nu om het sperma standaard in 2 fases te verzamelen.

Lees ook:Een designerbaby van 2 vrouwen en 1 man, zonder foutjes in DNA
Lees ook:Pensioengerechtigde Duitse baart haar 14e, 15e, 16e en 17e kind
Lees ook:Het nut van een sperma-oorlog
Lees ook:Waarom na 30 jaar nog uit mekaar?
Lees ook:Vaak naar de snackerette verneukt het zaad

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>