Straffe stalkers zijn maar lastig te stoppen

stalker-new-cbsAl meer dan 20 jaar lang stalkt de ex-man van Marian haar en haar nieuwe partner.

Hij belt, hij mailt en hij probeert via allerlei slinkse wegen het bedrijf van het echtpaar te ruïneren.

Een eerdere veroordeling zorgde er niet voor dat hij stopte. Het werd er nog erger door.

Gisteren stond de stalker opnieuw voor de rechter. Het OM eist slechts een taakstraf. Het geplaagde paar staat perplex……

Daarover bericht EenVandaag.

Sinds 2000 kent Nederland een wet die vervolging van stalkers mogelijk maakt, ook zonder dat er geweld wordt gebruikt tegen een slachtoffer. Er staat een gevangenisstraf op van maximaal 3 jaar. Het aantal stalkingzaken waarin ook iemand wordt veroordeeld, stijgt. Dat blijkt uit de meest recente CBS-cijfers. Onder de daders zijn meer mannen dan vrouwen.

Internet en mobiele telefonie maken een beoogd slachtoffer alleen meer benaderbaar. Tegen gestalkt worden is erg moeilijk wat te beginnen. Een ander nummer of email-adres nemen, zelfs verhuizen, heeft weinig zin. De dader zal zich hierdoor niet gehinderd voelen. In sommige gevallen stopt de stalker vanzelf, maar niet zelden is politie-ingrijpen nodig.

Daders zijn moeilijk aan te pakken, blijkt uit onderzoek van Marijke Malsch. Zij deed verschillende onderzoeken naar stalkers en het effect van straffen. Hieruit blijkt dat de kans groot is dat de stalker terug valt in zijn oude gedrag. De strafbare feiten die ze begaan raken aan stalking of lijken erop, zoals geweld, bedreiging of vernieling. Soms vallen veroordeelden al binnen een week terug in hun oude gedrag.

In de zaak van Marian en haar echtgenoot Kees heeft de officier de rechtbank een taakstraf geëist van 180 uur en 3 maanden voorwaardelijk met contactverbod en een gebiedsverbod. Een straf die volgens het echtpaar en hun advocaat veel te mild is. Het echtpaar vreest dat dit de verdachte niet zal stoppen. Zij zouden bovendien graag zien dat de man psychologisch wordt onderzocht en eventueel voor zijn gedrag wordt behandeld.

Opmerkelijk genoeg maakt de wet een strengere eis en een onderzoek wel degelijk mogelijk. Op belaging staat een gevangenisstraf tot maximaal 3 jaar. In andere, vergelijkbare, veroordelingen zijn celstraffen gevraagd door het OM of werd een behandeling bij een instelling geëist.

Lees ook:Wat te doen tegen stalking?
Lees ook:Welk type vrouw gaat er stalken?
Lees ook:Sociale media stimuleren stalkers
Lees ook:Als je ‘beste vriend’ je online stalker blijkt te zijn
Lees ook:Stalkers, hoe kom je er van af?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>