Wraak als motief om je bloedeigen kinderen om te brengen

MedeaZoals altijd bij gezinsdrama’s was de verslagenheid groot, vanwege de dodelijke afloop van wat dan heet een gezinsdrama.

Deze keer bij de broertjes Julian en Ruben was de rouw van nationaal niveau, omdat het hele land al 2 weken meeleefde en nog meer dan dat.

Wraak speelt vaak een grote rol bij mannen die eerst hun kinderen doden en daarna zichzelf…………

Dat zegt criminologe Marieke Liem van de universiteit Leiden vandaag in dagblad TROUW in een artikel dat ‘Medea is meestal een man’ heet.

Dr. Liem promoveerde 3 jaar geleden op een onderzoek naar gezinsdrama’s. Daaruit bleek dat van dit soort daders de helft vrouw is en de helft man. Maar waar bij vrouwen nogal eens ‘pseudo-altruïstische motieven’ ~zoals ‘het is beter dat mijn kinderen ook niet meer leven’~ de doorslag geven, gaat het bij mannen vaker om wraak.

Dat is het zogeheten Medea-motief naar ‘de heks’ uit de Griekse mythologie die uit wraak op haar man haar zoontjes vermoordde. In werkelijkheid is Medea dus meestal een man. “Als ik de kinderen niet mag zien, dan jij ook niet”, zo vertaalt Liem, die nu aan de universiteit van Harvard werkt, dat motief. “Bij mannen dreigt, anders dan bij vrouwen, vaker het verlies van de hele voogdijschap.”

In dat plaatje past ook de daad van de vader van de Zeister broertjes. Liem waarschuwt wel dat ook mannen niet alleen uit zijn op wraak. “Ook zij kunnen vinden dat de kinderen beter af zijn in het hiernamaals. Bijvoorbeeld als de man ontslagen is en geen toekomst meer ziet voor zijn gezin.”

Bijzonder noemt Liem de vindplaats van de lichamen. “Meestal worden die bij elkaar gevonden. Om bijvoorbeeld toch de band aan te geven tussen ouder en kinderen. Misschien was dat praktisch niet haalbaar. Maar het kan ook wijzen op een wraakcomponent: de moeder zo lang mogelijk laten lijden door de lichamen onvindbaar te maken.”

Of het drama te voorkomen was, is volgens Liem achteraf moeilijk te beoordelen. “Wel zie je dat mensen die eerst hun kinderen doden en daarna zichzelf, meer waarschuwingen van tevoren afgeven dan mensen die alleen zichzelf doden, of alleen de kinderen. Die combinatie doding-zelfdoding is doorgaans toch minder impulsief. Hoewel het altijd lastig blijft in te schatten wat nou precies een waarschuwing is. Het kan zeker zin hebben om iemand die zegt zichzelf te willen doden, te vragen wat er dan met de kinderen moet gebeuren.”

Illustratie boven: MEDEA, Bernard Safran

Lees ook:Mensen die hun kinderen ombrengen zijn net zo vaak vrouwen als mannen
Lees ook:ZWARTE DAG: opnieuw kindje dood als gevolg van vechtscheiding
Lees ook:Mannenbroeders zien elkaar voor het eerst naakt
Lees ook:Dom blondje doet mannenhersenen slinken
Lees ook:Vlaamse vrouw bewaarde Nederlandse vriend in de diepvries

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>