‘Wie krijgt het huis in z’n maag gesplitst?’ is de crux bij scheiding

Tot pakembeet een jaar of 5 terug was het huis inzet van scheiding in de zin van ‘wie mag het houden of blijft er in wonen.’

Inmiddels is dat 180 graden gedraaid. Nu is het ‘wie krijgt het huis in de maag gesplitst?

Voor mensen die gaan scheiden vormt de eigen woning een groot probleem in het geval deze gekocht is in het afgelopen dedennium.

De schuld is dan meestal hoger dan de waarde……..

Daarover schrijft mijn collega Juul Dijkhuis van huizenmarkt.blog.

Ruim 3500 woningeigenaren hebben vorig jaar hun huis gedwongen moeten verkopen. In 2011 waren dat er iets meer dan 2000. De forse toename met 70% komt door de aanhoudende daling van de huizenprijzen en werd al verwacht.

De belangrijkste redenen zijn echtscheiding (61%) en werkeloosheid (16%).

In de meeste gevallen zal het huis gefinancierd zijn met een hypotheek waarbij beide inkomens betrokken zijn. Hierdoor is het niet mogelijk dat één van de twee in het huis blijft wonen, want dat kan hij of zij gewoon niet betalen.

Kortom, het huis kan niet verkocht worden en het huis aanhouden kan ook niet want de lasten zijn niet alleen te dragen. De scheiding uitstellen naar een economisch betere periode zal ook geen optie zijn. De enige optie is vaak om het huis met een verlies te verkopen, maar de restschulden moeten vervolgens wel opgebracht kunnen worden.

De huiseigenaren die in het verleden een hypotheek hebben afgesloten met NHG kunnen een eventuele restschuld verhalen op de garantieregeling. Het gemiddelde verlies is per woning circa €34.000,-, meldt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG verstrekt. Niet eerder deden zoveel mensen een beroep op de regeling.

Lees ook:2/3 gedwongen huizenverkoop heeft als oorzaak echtscheiding
Lees ook:Meer AOW voor stellen in een LAT-relatie
Lees ook:Daling miserie-tax laat Belgen nu volop scheiden
Lees ook:Er ligt vanwege de crisis een zware hypotheek op huizen én relaties
Lees ook:Crisis op de woningmarkt maakt echtscheiden lastig

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>