In een goede relatie leer je compromissen sluiten

We schreven het al eens bij relatie.blog: het huwelijk (of een samenwoon-relatie) is 1 grote compromis.

Dat begint al met onbeduidende zaken als welke lamp er boven de eettafel komt en hoe hoog de verwarming mag staan en zal ~als er kinderen komen~ over belangrijker zaken als levensopvatting, opvoeding en schoolkeuzes gaan.

Mensen die goede discussies kunnen voeren en in staat zijn tot het sluiten van compromissen hebben dan ook een gezondere relatie…

Constante ruzie maken en aan de andere kant de dingen opkroppen zijn beide dodelijk voor een gezonde verbintenis, zegt ook relatie therapeute Jane Greer.

Om een constructieve discussie op te bouwen, moet je de boel niet hoog laten oplopen. Dan zit je namelijk niet met veel te negatieve opgepropte emoties, die barsten en een goed debat in de weg staan.

“Ruzie maken en discussiëren is dan productief omdat het je emotionele kanalen leegmaakt. Dan voelt men zich dus nooit lang gefrustreerd of boos, en zal zo geen zware conflicten creëren”, aldus Greer.

In een constructieve discussie of ruzie ~zonder scheldwoorden, aanvallende houding of te veel kritiek~ kan elke partner zijn gevoelens en mening uitten, terwijl de andere luistert.

Vooral dat laatste is enorm belangrijk, aldus Greer. “Het punt van de discussie is dat de andere jouw perspectief gaat bekijken en begrijpen. Op die manier leer je elkaar beter kennen en ga je in de toekomst ook beter communiceren.”

Volgens de relatietherapeute gaat het bij een discussie ook niet over wie wint of verliest. “Het beste eindresultaat is als beiden water bij de wijn doen, of toegeven dat ze elk een verschillende visie op de zaak houden.”

Greer geeft toe dat dat niet gemakkelijk is en dat het soms goed is om de discussie even wat te laten rusten om lucht te krijgen. “Denk er dan even over na, en begin er wat later weer over. Op die manier word je op termijn zeer goed in concessies en compromissen.  Je zult het nooit over alles met elkaar eens zijn, dus hoe vroeger je dit leert, hoe rustiger je relatie zal zijn.”

Lees ook:Zeg eens wat vaker AU in een ruzie met je lief
Lees ook:Ruzie tijdens jullie vakantie: net goed!
Lees ook:Vrouwen die niet flippen bij echtelijke ruzies maken relatie stabiel
Lees ook:Dit moet je dus NIET doen als je dit jaar een vaste relatie wilt scoren
Lees ook:‘Kan ik ergens mee helpen?’ is relatie-reddend

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>