Romeo & Julia waren toch nooit gelukkig geworden

Als je niet samen kunt zijn dan maar samen sterven. Dat is zo’n beetje de tragiek uit Shakespeare’s lovestory ‘Romeo & Julia’.

Maar 2 mensen met totaal verschillende achtergronden moeten helemaal niet met elkaar trouwen.

Opposites attract, jawel: maar slechts voor even……..

Relatiepsychologen bestudeerden de profielen van de 2 beroemdste Shakaspeariaanse personages.

Zij concluderen zeer nuchter dat de liefde van Romeo & Julia niet de moeite is om voor te sterven. “Ze zouden het niet lang hebben volgehouden. Hij is veel te oppervlakkig voor haar en zij oordeelt over zijn vrienden. Hij zou haar behoeftes nooit hebben begrepen en kunnen bevredigen. En ook belangrijk: geen van beiden kan rekenen op de mensen uit hun omgeving en dat heeft zo zijn gevolgen voor de mate waarin ze elkaar kunnen vertrouwen.

De deskundigen vonden wel een literair personage dat bij Julia zou passen: Mr Darcy uit Jane Austens ‘Pride & Prejudice’ “omdat ze alletwee nauwgezet zijn en van regelmaat houden.”

Ook voor Romeo gingen de psychologen op zoek naar een nieuwe partner en vonden die in Bella Swan uit ‘Twilight’. “Ze zijn allbei neurotisch: ideaal.”

Al heeft Romeo wel concurrentie want Bella zou ook goed passen bij Mr Rochester (Jane Eyre) omdat die beiden introvert en angstig zijn.

De psychologen bestudeerden in totaal 60 fictieve personages en gebruikten daarvoor de ‘matchingtechnieken’ die ook op datingssites worden gebruikt. Op basis van de vrijgegeven details zoekt een algoritme een potentiële partner uit.

Het is opvallend dat juist ‘gelijkaardige karaktertrekken’ belangrijk zijn en niet ‘tegenpolen trekken elkaar aan’. Op papier lijken sommige koppels misschien ideaal, maar als er gekeken wordt naar de factoren die echt belangrijk zijn in een relatie krijg je pas echt intrigerende stellen, zoals:

- Superman (Clark Kent) & Charlotte Brontë (schrijfster Jane Eyre)
Ze willen alletwee veel tijd met de partner doorbrengen en vinden het belangrijk regelmatig te tonen dat ze om elkaar geven.

- Jack Dawson (Titanic) & Carrie Bradshaw (SATC)
Omdat ze beiden fysieke aantrekkelijkheid belangrijk vinden (al zou Jack Carries schoenenverslaving niet bepaald kunnen financieren).

- Peter Parker (Spider-Man) & Princess Leia (Star Wars)
Deze twee vinden anderen helpen belangrijk.

- Belle (Belle en het Beest) & Harold Bishop (Neighbours)
Vanwege van hun beider vriendelijk karakter.

Lees ook:Balkon van Romeo & Julia TE HUUR
Lees ook:Een geheime liefde maakt niet gelukkig
Lees ook:De Romeo & Julia van nu zijn dubbende dertigers
Lees ook:Liefde, passie en lust tot leven worden niet oud!
Lees ook:Moeder verbouwt zich tot dochter

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>