Een geheime liefde maakt niet gelukkig

Shakespeare probeerde het met zijn Romeo en Julia al duidelijk te maken: geheime liefdes zijn akelig.

Een psycholoog heeft dat nu ook wetenschappelijk kunnen aantonen…………..

Hij bestudeerde 225 mensen die zich qua liefdesleven konden spiegelen aan Romeo en Julia.

De proefpersonen vormden een bont gezelschap. Er waren onder meer mensen met homoseksuele relaties, geliefden van verschillende rassen en mensen met een relatie met een groot leeftijdsverschil.

Via internet kregen nog eens 161 mensen vragen over het aantal geheimen in hun relatie en hun psychische en fysieke gezondheid.

De belangrijkste reden om een relatie geheim te houden, zijn nog altijd de ouders. Uit angst dat zij het afkeuren, leiden veel van de 225 mensen een dubbelleven.

Anderen deden dat omdat ze getrouwd waren of omdat ze hun relatie door middel van vreemdgaan enkel wilden ‘testen’. Slechts 1 stel gaf aan dat zij de geheime relatie ook echt fijn vonden.

“Mensen houden hun relatie niet verborgen, omdat ze het leuk vinden,” concludeert onderzoeker Justin Lehmiller. Geheimhouding heeft meer negatieve dan positieve gevolgen in relaties. De conclusie is duidelijk. “Het kan heel goed zijn om een geheime relatie met het oog op je fysieke gezondheid te beëindigen.”

De koppels die een jaar na het onderzoek nog bij elkaar waren, gaven aan dat ze meer stress en minder zelfrespect hadden dan de mensen die uit elkaar waren gegaan. Zij gaven allen duidelijk aan dat de geheimhouding de reden van de breuk was.

Lehmiller concludeert dat geheime liefdes ongelukkig maken, maar merkt tegelijkertijd op dat sommige mensen geen keus hebben. Angst om uit de familie te worden verstoten of represaillemaatregelen zorgen ervoor dat ze hun partner wel moeten verbergen.

Lees ook:Angst om ‘over te schieten’: liever matige dan geen relatie
Lees ook:Klef doen in het openbaar: goed voor liefde en goed voor de seks
Lees ook:50-plussers: een partner is goed voor u!
Lees ook:Het huwelijk maakt ons onsportief
Lees ook:Van een slechte relatie ga je 3x zo snel dood

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>