Spreken jullie elkaars liefdestaal wel?

Hoe komt het dat tegenwoordig maar zo weinig echtparen het geheim gevonden hebben om de liefde na de trouwdag levend te houden?

Het antwoord op deze vraag die zovelen bezig houdt: omdat huwelijkspartners meestal een verschillende taal spreken om hun liefde te uiten en te ontvangen………….

Dat is de theorie van de Amerikaanse dr. Gary Chapman in zijn boek ‘De 5 talen van de liefde’.

In zijn praktijk in Amerika ontmoet Chapman vaak mensen die in het begin van hun relatie tot over hun oren verliefd zijn. Mensen verkeren dan in een staat van obsessie en zijn volledig onbaatzuchtig. Je wilt het eigenlijk niet horen, maar deze verliefdheid gaat altijd een keer over, gemiddeld na zo’n 2 jaar. In de plaats van verliefdheid zou nu liefde en verbondenheid moeten komen, maar dit vraagt inspanning van beide partners.

Elk mens heeft een soort ‘liefdestank’. Wanneer die vol is, voelen we ons zich gelukkig. Als het wat leger raakt voelen we ons een stuk ongelukkiger en minder geliefd. Er zijn 5 talen om de liefdestank te vullen:
* Positieve woorden
* Samen zijn
* Cadeaus krijgen
* Dienen
* Lichamelijk contact

Vaak spreekt men in een relatie een andere liefdestaal en dus onstaat er miscommunicatie. Een man heeft bijvoorbeeld wel behoefte aan bemoediging, maar zijn vrouw meent dat een extra lekkere maaltijd hem wel goed zal doen. Een vrouw hunkert wellicht naar extra tijd die haar man voor haar neemt, maar hij denkt dat een bos bloemen haar zal doen opfleuren.

Net als met gewone taal, heb je een ‘moerstaal’. Elk mens heeft een eerste liefdestaal, een manier waarop hij of zij de liefde het best uit. Chapman laat zien hoe je die van elkaar kunt herkennen en ontdekken. En belangrijker: hoe je dan ook in de liefde elkaars taal kunt leren spreken en verstaan.

‘De vijf talen van de liefde’, Gary Chapman, € 13,95, Uitgeverij Jongbloed, ISBN 9789063532598

Lees ook:De vraag of 2 mensen bij elkaar passen moesten we maar eens loslaten
Lees ook:Vriendin zijn met de minnares van je man
Lees ook:‘Héél weinig mensen durven vragen wat seks betekent voor hun partner’
Lees ook:De wijsheid van Alfons Vansteenwegen
Lees ook:Woordgebruik voorspelt of 2 mensen bij elkaar passen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Spreken jullie elkaars liefdestaal wel?

  1. Pingback: De vraag of 2 mensen bij elkaar passen moesten we maar eens loslaten | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>