Woordgebruik voorspelt of 2 mensen bij elkaar passen

Innige paren spreken elkaars taal. Hoe lekkerder de relatie loopt, des te meer hun woorden met elkaar overeenkomen.

Dat geldt ook andersom: wanneer de liefde aan het bekoelen is, ligt het woordgebruik van de partners mijlenver uiteen.

De wetenschappers die dit ontdekten, wilden ook uitzoeken of met de ‘woorden-theorie’ op een 1e afspraakje al te voorspellen is of het wat gaat worden tussen 2 mensen of niet. En inderdaad………

Deze taal-onderzoeken worden allemaal gedaan op de universiteit van Texas.

Onder degenen die op een 1e date reeds een vergelijkbare spreekstijl hebben, willen er 4x zo veel aspirant-koppels een vervolgafspraak maken als in de groep waar de taal niet overeen kwam.

”We kunnen dit nu beter inschatten dan de mensen zelf”, zei professor James Pennebaker van de Universiteit van Texas afgelopen week, toen hij de uitslagen presenteerde.

Doorslaggevend zijn verwijzende woordjes als ‘die’, ‘dat’, ‘hij’ en ‘alles’. ”We vonden dat zulke woorden heel goed iemands psychische toestand weergeven”, zei Pennebaker. ”Je kunt op die manier zien wanneer mensen in vergelijkbare omstandigheden verkeren.”

De studie vond plaats bij 40 paren studenten, die elkaar steeds 4 minuten voor het eerst ontmoetten. Hun gesprekken werden opgenomen. Ook in de 10 dagen erna werden hun onderlinge berichten gevolgd. En hoe meer het woordgebruik matchte, hoe meer er over en weer gechat, ge sms’t, getelefoneerd en afgesproken werd.

Mensen die dus vanaf het begin het gevoel hebben dat ze ‘zo goed met elkaar kunnen praten’, maken grote kans dat het op den duur echt wat wordt. Let een beetje op je woorden dus als je gaat daten. En op die van de ander!

Lees ook:Taalgebruik verraadt de innigheid van de relatie
Lees ook:Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden, ook over de liefde
Lees ook:Jouw hond begrijpt heel goed wat je zegt
Lees ook:Harten van verliefde mensen gaan synchroon lopen
Lees ook:Goed nieuws: wetenschap bewijst dat uiterlijk bij liefde niet telt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>