Bindingsangst is belangrijkste reden van vreemdgaan

Over het algemeen wordt gedacht dat mannen vaker en sneller vreemdgaan dan vrouwen, maar niets is minder waar.

Mannen en vrouwen gaan evenveel en om dezelfde redenen vreemd, vooral als er sprake is van bindingsangst…….

Zo verklaart Geneviève Beaulieu-Pelletier (Université de Montréal).

Uit onderzoek blijkt dat de kans dat iemand vreemdgaat tussen de 40 en 76% ligt.

Zij was met name benieuwd naar de redenen waarom mensen zich in situaties begeven die niet alleen hun relatie, maar ook henzelf ernstig kunnen beschadigen.

Psychologen gaven namelijk al eerder aan dat het vooral personen met bindingsangst betreft die vreemdgaan: doordat zij zich niet prettig voelen bij bepaalde vormen van een relatie, hebben zij ook minder moeite om buitenechtelijke affaires te beleven indien zij een relatie hebben. Het bleef hier echter bij theorieën, een wetenschappelijke onderbouwing was niet aanwezig.

In het kader van haar promotie onderzocht de PhD-studente dan ook bij welk type ‘relatie’ eerder ontrouw op zou treden. Hiervoor verrichtte zij 4 onderzoeken. Bij het 1e onderzoek, afgenomen onder 145 studenten met een gemiddelde leeftijd van 23, dacht 68% van hen aan vreemdgaan en was 41% daadwerkelijk vreemdgegaan.

Het 2e onderzoek betrof een groep van 270 volwassenen: hierbij dacht 43% aan vreemdgaan, terwijl 39% hun gedachten in de praktijk hadden gebracht.

Het onderzoek wijst volgens Beaulieu-Pelletier uit dat ontrouw een normale emotionele strategie is die gebruikt wordt door mensen met bindingsangst. “Het spel van ontrouw helpt hen om de angst voor een relatie te ontwijken, maar vergroot ondertussen ook de afstand tot de partner en geeft hen ook het gevoel van meer vrijheid.”

Deze conclusie kwam ook naar voren uit de 2 vervolgonderzoeken die zij deed. Los van de seksuele genoegdoening, lieten de onderzoeksresultaten een sterk verband tussen ontrouw en mensen met bindingsangst zien. Hierbij stond de wil van de persoon om wat meer afstand van de relatie en partner te nemen voorop.

Lees ook:Hoe ‘close’ ben jij eigenlijk met je partner?
Lees ook:Vreemdgaan kan ook zonder seks
Lees ook:Verlatingsangst
Lees ook:Bindingsangst III
Lees ook:Overspel Brazilië – Nederland: 1-1

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bindingsangst is belangrijkste reden van vreemdgaan

  1. Gino

    Zeer interessant, maar is er therapie mogelijk tegen bindingsangst? Indien dit het geval is, welke vorm van therapie? Wellicht hypnose- of regressietherape? En wat zijn vaak de oorzaken van bindingsangst?

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Verloven is (h)eerlijker dan trouwen of samenwonen | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>