Hoe ‘close’ ben jij eigenlijk met je partner?

Mensen die zo ontzettend ‘close’ zijn in hun relatie zijn in de liefde niet per definitie gelukkiger dan mensen die wat minder op elkaars lip zitten.

Het gaat er namelijk niet om hoe verbonden stellen zijn, maar hoe de beide partners dat zelf ervaren……

Dat ontdekte David Frost van de Colombia University met een onderzoek onder 732 mannen en vrouwen in Canada en de VS, waarover is gepubliceerd in ‘Personality and Social Psychology Bulletin’.

Alle proefpersonen vulden 3 jaar lang vragenlijsten in over hun relatie en de verbondenheid die zij ervoeren.

Ruim de helft voelde teveel afstand, 37% was precies tevreden en 5% vond dat ze eigenlijk te ‘close’ waren met hun partner.

Het verschil tussen de reële en de gewenste afstand lijkt samen te hangen met een slechte relatie en symptomen van depressie. Het maakte hierbij niet hoe close stellen waren, maar wel wat hun beleving daarvan was.

Bij sommige deelnemers nam het verschil tussen gewenst en de realiteit in de loop van het onderzoek af. Zowel hun relatie als hun psychische gezondheid verbeterden daardoor. Het omgekeerde ging ook op: bij het groter worden van het verschil tussen het verlangen en de huidige situatie, verslechterde de verbintenis. Sommige relaties overleefden dit niet.

“Als je een gezonde en bevredigende relatie wilt, moet je er dus voor zorgen dat de afstand tussen jullie precies goed is”, aldus Frost.

Goed nieuws voor mensen met bindingsangst. Of met bindingsdrang. Ook wat dit punt betreft is het dus het beste als partners min of meer dezelfde behoeftes hebben.

Lees ook:Relaties van mensen die even oud zijn, houden het langste
Lees ook:Op Internationale Vrouwendag: Glenn Close die uit noodzaak als man leeft
Lees ook:‘Hoe gelukkiger de relatie, hoe dichter partners tegen elkaar slapen’
Lees ook:Mannen krijgen nog steeds vaker kanker en dat ligt niet (alleen) aan roken en drinken
Lees ook:Apart slapen kan de seks in een relatie juist goed doen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>