Geld maakt niet gelukkig; een werkster en een catering-service wel!

Happy

We leerden het al van onze ouders en zij op hun beurt van hun ouders: ‘Geld maakt niet gelukkig’. Maar: geen geld maakt natuurlijk al helemaal niet gelukkig. Wat dan wel?

Het is geen Hermes Birkin-tas of de nieuwste Porsche: die geven maar een hele korte kick. Wat ons wél oprecht gelukkig maakt, is geld uitgeven aan iets waarmee we zelf wat extra vrije tijd kopen. Een poetsvrouw of iemand die kookt voor ons, bijvoorbeeld.

Dat blijkt uit onderzoek onder 6000 mensen uit de Verenigde Staten, Denemarken, Canada en Nederland door Paul Smeets, econoom aan de universiteit van Maastricht.

Het verschil tussen rijke mensen en modale mensen scheelt gemiddeld een half punt op een schaal van 1 t/m 10, volgens Smeets. “De gelukswinst die je boekt met tijd kopen is aanzienlijk. Bij mensen die hun geld niet uitgeven aan spullen, maar aan vrije tijd, stijgt het geluk van gemiddeld een 7 naar een 7,5. Precies het verschil tussen een modale verdiener en een rijke persoon’.

Vooral het creëren van tijd voor activiteiten levert geluk op, ontdekte Smeets. “Denk aan sporten, of andere mensen helpen. Dingen die je zelf verschrikkelijk vindt, kun je het best uitbesteden. Boodschappen doen, koken, schoonmaken of klussen in huis. Het verschilt per persoon. Maar als je het niet leuk vindt, besteed je geld dan aan die bezorgservice, schoonmaker of klusser, in plaats van aan die grotere televisie of telefoon.”

En gewoon thuis zitten lummelen of voor de tv hangen als je extra tijd hebt? “Daar krijg je geen extra geluk van”, verzekert Smeets.

Lees ook:Laat zitten die schoenen; ervaren maakt gelukkiger dan hebben!
Lees ook:Minnaressen komen zwaar tekort
Lees ook:Hoogopgeleiden rond de 45 jaar met partner en kids zijn het allergelukkigst!
Lees ook:Het is goedkoper single te zijn dan in een relatie te zitten
Lees ook:Meer vrouwen dan mannen zeggen geen partner nodig te hebben

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>