Laat zitten die schoenen; ervaren maakt gelukkiger dan hebben!

We kennen allemaal de cliché’s wel over het kopen van schoenen.

In principe geldt dit natuurlijk ook voor dat ene leuke truitje of die perfecte stoel.

Het maakt ons even heel erg gelukkig. Het is het geluk van ‘de heb’.

Maar als je de keus hebt tussen je laatste geld van de maand uitgeven aan die nieuwste telefoon of aan een etentje met je vrienden, kies dan toch maar voor dat laatste.

Dat geluk blijft veel langer hangen……..

Dat bevestigt onderzoek van de San Francisco State University.

Ryan Howell bestudeerde samen met zijn collega’s de reacties van bijna 10.000 mensen op een online enquête over winkelgewoontes, persoonlijkheidskenmerken, waarden en tevredenheid. “We hadden al eerder bewezen dat een ‘ervaringsshopper’ vaak gelukkiger is. Dit keer wilden we uitzoeken waarom sommige mensen vaker ervaringen kopen dan anderen”, aldus Howell.

Uit de resultaten kwam naar voren dat extraverte personen en mensen die openstaan voor nieuwe dingen beduidend meer geld uitgeven aan ervaringen. “Dit is logisch, aangezien ervaringen vaak sociale activiteiten zijn”, legt Howell uit. “Daarbij is er ook sprake van een risico. Als je iets nieuws uitprobeert en je vindt het niks, kun je niet terug gaan naar de winkel en je geld terugvragen.”

Volgens de onderzoekers is het gemakkelijker om je uitgavenpatroon te veranderen, dan je persoonlijkheid. “Zelfs voor mensen die ‘verslaafd’ zijn aan materieel shoppen, de zogenaamde shopaholics, zou het goed zijn om meer evenwicht te vinden tussen het kopen van producten en ervaringen. Dat leidt tot meer tevredenheid en geluk.”

Lees ook:Geld maakt niet gelukkig; een werkster en een catering-service wel!
Lees ook:Materialistisch ingestelde stellen krijgen vroeg of laat relatieproblemen
Lees ook:Geld maakt een beetje gelukkig
Lees ook:(Kerstkado’s) geven is letterlijk en figuurlijk goed voor je hart
Lees ook:Het is goedkoper single te zijn dan in een relatie te zitten

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>