In Ede zijn mensen het gelukkigst, in Rotterdam het ongelukkigst

Ede-Natuurlijk

Ik heb op heel wat plekken van Nederland gewoond. Na het Gooische (waar ik nog steeds bivakkeer) heb ik het langste in de gemeente Ede gewoond. Ook nadat ik daar wegging, kwam ik er vaak om mijn ouders te bezoeken. Ik werd er nooit blij: strakke koppen, doemaargewoondanbenjealgekgenoeg enzovoorts.

Wie schetst mijn verbazing dat ik zojuist lees dat inwoners van de gemeente Ede (met Bennekom, Deelen, Ederveen, Harskamp, Hoenderloo, De Klomp, Lunteren, Otterlo en Wekerom) het gelukkigste zijn van heel Nederland.

Dat staat in de Atlas voor gemeenten, die vandaag verschijnt. Daarvoor is de mening van burgers als uitgangspunt genomen, maar de onderzoekers keken ook naar de oorzaken van (on-)geluk. ‘Gelukkige gemeenten’ zijn volgens de Atlas gemeenten met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen.

Dat inwoners van Ede het gelukkigst zijn (89%), komt onder meer doordat relatief veel mensen er een baan hebben en gezond zijn. Ook de prettige, veilige woonomgeving met relatief veel rust en ruimte is volgens de onderzoekers van invloed.

De top 5 van ‘gelukkigste steden van Nederland’ bestaat daarnaast uit Alphen aan den Rijn, Amstelveen, Amersfoort en Gouda. De lijst van ‘ongelukkigste steden van Nederland’ wordt aangevoerd door Rotterdam. 18% procent is niet gelukkig. Het onderzoek is overigens (detail) gehouden voordat Feyenoord landskampioen werd.

‘Ongelukkige gemeenten’ zijn over het algemeen gemeenten met relatief veel mensen die arbeidsongeschikt zijn of werkloos en inwoners die een migratieachtergrond hebben. Naast Rotterdam staan in die top 5: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Sittard-Geleen.

Gemiddeld is 87% van de Nederlandse bevolking gelukkig. Ons land staat daarmee tweede op de ranglijst van Europese landen, net achter Denemarken. Inwoners van steden (85%) zijn over het algemeen minder gelukkig dan die van dorpen (89%).

Lees ook:Urk is de kinderrijkste stek van Nederland
Lees ook:Het is weer ‘bon ton’ om de grote stad te verlaten
Lees ook:Gooische vrouwen (en mannen) zijn i.d.d. de rijkste Nederlanders
Lees ook:De ware Jacob of Jacoba woont vaak om de hoek
Lees ook:Geknok om magische trouwdata

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>