Mens & hond vinden elkaar aardig vanwege dezelfde genen

a-pet-owner-and-dogs

Het feit dat mensen en honden goed met elkaar samen kunnen leven is waarschijnlijk genetisch bepaald. Gedragsonderzoekers van de Zweedse universiteit van Linkoping ontdekten 5 genen bij honden die actief worden zodra ze contact leggen met mensen. Dezelfde genen zijn ook aanwezig bij mensen, en hebben net als bij honden te maken sociaal gedrag.

De wetenschappers voerden experimenten uit met 400 beagles, die in aanwezigheid van mensen opgroeiden. De honden moesten telkens 3 deksels optillen om een traktatie te vinden. De laatste opdracht was met opzet te moeilijk gemaakt, waarna veel honden op zoek gingen naar menselijke hulp. Op het moment dat ze dat deden, vertoonden de honden afwijkende expressies.

Honden werden reeds 15.000 jaar geleden gedomesticeerd door mensen. De onderzoekers weten niet of de genetische link tussen mensen en honden in die periode is ontstaan, of er altijd al was. Om hier achter te komen, gaan de Zweden de genen van wolven onderzoeken om te kijken of bij deze diersoort dezelfde genetische mutaties plaatsvinden als in het verleden. Zo niet, dan is het aannemelijk dat de gedeelde ‘sociale genen’ tussen mens en hond in de afgelopen millennia zijn ontstaan.

Lees ook:Relatie tussen mens & hond bestaat veel langer dan gedacht
Lees ook:Honden voelen emoties van mensen echt aan!
Lees ook:Honden zijn aanhaliger met mannen dan met vrouwen
Lees ook:Dat hij of zij de ware is, zit opgesloten in jullie DNA!
Lees ook:Overspelige oom is zegen voor neefjes en nichtjes

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>