Hoe oud je je voelt zit tussen je oren

Mijn vader zei toen die nog even leven was: ‘iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn’. Een waarheid als een koe natuurlijk, want als de kwaaltjes kwalen worden, kan het leven natuurlijk knap zwaar zijn.

Voor de rest valt het mij regelmatig op dat er ‘bejaarden’ zijn van nog maar 35 jaar oud en de generatie van de babyboomers (nu zo rond de 70) vaak nog ‘jonge blommen’ zijn.

Hoe oud je werkelijk wordt, hangt af van geluk, leefwijze en genen, maar naar nu duidelijk wordt ook van de psyche van een mens…….

Zo blijkt uit onderzoek van Stephen Aichele en zijn team van de universiteit van Genève die 29 jaar lang 6200 mensen volgden, die bij aanvang tussen de 41 en 96 jaar oud waren.

De subjectieve gezondheid, dus hoe gezond mensen zich voelen en de mate waarin de snelheid en souplesse van het denkvermogen afneemt zijn belangrijke indicatoren voor een vroegtijdig overlijden.

Dit is volgens de wetenschappers verrassend te noemen. “Want uit eerdere onderzoeken bleek juist dat medische fysieke factoren de sterkste voorspellers zijn van of iemand oud wordt”, aldus Aichele.

Lees ook:Gezondheidsvoordelen huwelijk zwaar overschat
Lees ook:Intelligente mensen vertrouwen een ander sneller
Lees ook:Mannen met grote ballen zijn testosteronbommen en slechte vaders
Lees ook:Mannen gaan alleen langzamer lopen naast een vrouw van wie ze het te pakken hebben
Lees ook:Vrouwen worden dikker van trouwen, mannen van scheiden

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>