Gezondheidsvoordelen huwelijk zwaar overschat

Over het algemeen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het huwelijk vooral veel gezondheidsvoordelen heeft. Voor mannen zelfs nog meer dan voor vrouwen.

Recent bleek dat ook homo’s veel baat hebben bij een officieel boterbriefje.

Maar het gezondheidseffect van trouwen blijkt wel overdreven te worden. Een vrijgezel persoon met een uitstekende gezondheid heeft bijvoorbeeld 2x meer kans op overlijden dan een getrouwde leeftijdsgenoot met dezelfde gezondheid.

Maar naarmate de gezondheid minder is, neemt het verschil in risico tussen getrouwde en ongetrouwde mensen af……..

Daarover schrijven wetenschappers van Ohio State University in ‘Journal of Health and Social Behavior’.

Ze noemen 2 verklaringen. Allereerst biedt het huwelijk minder bescherming tegen overlijden als de gezondheid verslechtert, het lijkt dus wel een voordeel voor mensen met een hele goede gezondheid. Daarnaast lijken getrouwde mensen hun eigen gezondheid te overschatten.

“We denken nog steeds dat het huwelijk goed is voor de gezondheid van sommige mensen, maar de bescherming is niet voor iedereen even groot”, aldus Hui Zheng. “Voor degene met een slechte gezondheid, zorgt trouwen niet voor verbeteringen.”

Zheng maakte gebruik van data uit de National Health Interview survey van 1986 tot 2004. Meer dan 789.000 mensen maken onderdeel uit van deze studie. De deelnemers beoordeelden zelf hun gezondheid (van uitstekend tot slecht) en de onderzoekers volgden gedurende 3 jaar.

Bij mensen met een slechte gezondheid was zelfs helemaal geen verschil in overlijdensrisico. De resultaten gelden voor zowel mannen als vrouwen en waren voor alle ongetrouwde mensen hetzelfde: van gescheiden en weduwen tot nooit getrouwd.

Daarnaast overschatten getrouwden personen hun gezondheid vaker. De onderzoekers wijten dit aan de mate van sociale ondersteuning. De impact van ziekte op het leven is binnen een huwelijk misschien minder, omdat ze het delen met een partner.

Lees ook:Vrouwen worden dikker van trouwen, mannen van scheiden
Lees ook:Eerst afstuderen, dan pas trouwen: dan word je minder snel vet!
Lees ook:Mannen hebben meer baat bij huwelijk dan vrouwen
Lees ook:Ongehuwde vrouw heeft vaker postnatale depressie
Lees ook:Single of getrouwd?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>