Eerste date: mensen zetten hun mooiste masker op

venetian_masks2De lengte van de man en gedeelde interesses hebben bij een eerste date meer invloed dan wat de bewuste personen tegen elkaar zeggen.

Naarmate het afspraakje langer duurt is juist de toon en sfeer van het gesprek doorslaggevender.

Vrouwen voelen zich prettiger wanneer de man actief spreekt en zich tot hen richten.

Ook samen lachen, onderbreken om vragen te stellen en het geven van complimentjes vallen in goede aarde.

Vrouwen vinden een man ook interessanter als hij vaak de woordjes ‘jij’ en ‘jouw’ gebruikt……..

Zo blijkt uit een uitgebreide studie over ‘first dates’ van de universiteiten van Stanford en Californië. Zij onderzochten wat mensen zoal zeggenen tijdens succesvolle en minder geslaagde afspraakjes.

Daarvoor organiseerden ze speeddates waarbij alles wat de deelnemers zeiden werd opgenomen. Na de date gaven de proefpersonen aan hoe goed het klikte met hun gesprekspartners. In totaal ging het om zo’n 1000 gesprekken van 4 minuten.

Mannen vinden het belangrijk dat vrouwen geen antwoorden geven met onzekere woorden als ‘misschien’ en ‘zoiets’. Zij vinden het aantrekkelijker als ze over zichzelf praten.

Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen een goed gevoel hebben als zij veel over zichzelf vertelt.

Vrouwen moeten andersom niet teveel vragen. Zij gaan vooral vragen stellen om een moeizaam gesprek op gang te houden.

Het succes van een date hangt dus vooral af van de interesse van de vrouw in de man, en niet omgekeerd. Ook zijn de vrouwen veel kieskeuriger dan de mannen: zij geven aanzienlijk minder aan dat er een ‘klik’ was.

Zowel mannen als vrouwen passen de toon van hun stem aan tijdens een ‘goede’ eerste date. Zo gaan vrouwen ‘vrouwelijker’ praten en mannen ‘mannelijker’ als ze in hun gesprekspartner geïnteresseerd zijn. Dat komt omdat mensen vaak acteren tijdens een eerste date, waarbij ze duidelijk de rol van ‘man of vrouw tijdens een date’ op zich nemen.

Dit idee stemt in elk geval overeen met de theorieën van de 20ste-eeuwse socioloog Erving Goffman, die menselijke interacties omschreef als een soort performance. Hij onderscheidde een frontstage, waar mensen zich presenteren aan de buitenwereld, en een backstage, waar ze zichzelf zijn.

“Tijdens speeddates worden bepaalde genderidealen naar voor geschoven”, aldus de wetenschappers. Of samengevat: tijdens eerste afspraakjes zetten mensen hun beste masker op.

Lees ook:In een tijd van 4 minuten kunnen we straalverliefd zijn
Lees ook:Het kost een man €12.660,- aan hofmakerij voordat hij de ware heeft
Lees ook:Singles zijn niet zielig en ze zijn super voor de economie
Lees ook:Bijna anderhalf miljoen Nederlanders actief in digitale datingwereld
Lees ook:Speeddaten voor ‘The Undateables’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>