Help (ex-)gedetineerde aan woning, werk en wijf

Bonnie&ClydeWoning, werk en wijf. Dat helpt criminelen en/of gedetineerden weer op het rechte pad.

Nu helpt de reclassering criminelen aan de eerste 2. Maar een relatie en het vaderschap maken mannen ook minder crimineel.

Maar iemand met een strafblad is niet erg favoriet in de datingwereld……

Dat blijkt uit onderzoek van Mioara Zoutewelle-Terovan, waarop zij donderdag 12 maart 2015 aan de faculteit der Sociale Wetenschappen promoveert als criminologe.

Mannen die trouwen worden minder crimineel. Maar bij een huwelijk met een criminele partner wordt de kans om betrokken te raken bij criminaliteit wel groter. Dat geldt voor mannen en vrouwen.

Ook de geboorte van het eerste kind is belangrijk: daardoor stoppen mensen tijdelijk met criminaliteit. Daarna hebben ze de neiging om weer van het rechte pad te glijden..

Lang ouderschapsverlof, zoals ze in Noorwegen hebben, lijkt een beschermende werking te hebben, vertelt Zoutewelle-Terovan. Daar is ook een ruimer gesubsidieerde kinderopvang, waardoor dat voor alle Noorse ouders betaalbaar is.

In Nederland zou zo’n regeling kunnen zorgen voor minder emotionele en financiële stress bij Nederlandse ouders – factoren waardoor ze kunnen terugvallen in crimineel gedrag.

Overheidsregelingen op het gebied van ouderschapsregelingen en kinderopvang kunnen effectief zijn, omdat ze de criminele keuzes van individuen beïnvloeden. Op die manier kunnen ze eraan bijdragen dat een persoon overweegt om níet over te gaan tot crimineel gedrag.

Zoutewelle-Terovan heeft onder andere gebruik gemaakt van interviews, behandeldossiers en demografische gegevens van 540 mannen en vrouwen die zijn behandeld in een justitiële jeugdinrichting.

Zo kon ze een gedetailleerde levensloop beschrijven van de steekproefleden ten aanzien van relaties, ouderschap en criminele carrière.

Lees ook:Beroeps-criminelen: zo vader, zo zoon (en dochter)
Lees ook:De aantrekkingskracht van criminele mannen
Lees ook:Kinderen leren ruziën van vader en moeder
Lees ook:Bad boys worden stukken braver door vaderschap
Lees ook:Justitie filterde dit jaar reeds 60 foute types uit de kinderopvang-branche

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>