Justitie filterde dit jaar reeds 60 foute types uit de kinderopvang-branche

Al 60 mensen zijn tegen de lamp gelopen sinds dagelijks wordt gecontroleerd of crèchemedewerkers met justitie in aanraking zijn geweest.

Zij werken niet meer in de kinderopvang. Naar 6 anderen wordt nog onderzoek ingesteld.

Dat schrijft het AD.

Sinds maart van dit jaar worden crèchemedewerkers gescreend. Elke maand stuit justitie zo’n tien keer op mensen die niet in de buurt van kinderen mogen werken.

Het grootste probleem zit bij huisgenoten van gastouders, bij wie kinderen thuis worden opgevangen. Deze partners of kinderen van gastouders kwamen het vaakst in aanraking met justitie voor geweld, gevolgd door zedendelicten. De melding heeft er meestal toe geleid dat de gastouder moest stoppen met oppassen of dat de huisgenoot is verhuisd.

Een eigenaar van een kinderopvanginstelling was met justitie in aanraking gekomen en is nu geen eigenaar meer. 10 medewerkers zijn ontslagen of zijn zelf opgestapt.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is blij dat de rotte appels eruit worden gepikt. “Maar we zijn er nog niet. Een veilige kinderopvangsector vraagt om blijvende alertheid van ouders en pedagogisch medewerkers. Daarom komt er een register van iedereen die in de kinderopvang werkt.”

Door dat register, dat in 2016 wordt ingevoerd, kunnen ook vrijwilligers, uitzendkrachten, zelfstandigen en een deel van de stagiairs continu worden gecontroleerd. Zij vallen er nu nog buiten.

De huidige medewerkers in de kinderopvang moesten ook een nieuwe Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. Tot nu toe werd 31 keer zo’n bewijs van goed gedrag geweigerd. Daarnaast kwamen er bij inspecteurs 32 meldingen binnen over mogelijke mishandeling of misbruik. Dat heeft in vier gevallen geleid tot aangifte bij de politie.

De strenge maatregelen in de kinderopvang zijn genomen naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak, waarbij crèchemedewerker Robert M. jarenlang kinderen kon misbruiken.

Lees ook:Oppas-opa en -oma kunnen straks fluiten naar hun toeslag
Lees ook:De criminele kant van echtscheiden
Lees ook:De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten
Lees ook:Daten voor mensen met een lichte verstandelijke beperking of autisme
Lees ook:Anonieme spermadonoren & kinderen vinden elkaar op TV

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>