Dikke maatjes zijn funest voor je januari-dieet

Ruim de helft van de mensen is momenteel weer aan het diëten. 9 van de 10 is hier binnen 14 dagen ook weer mee gestopt. Want: zien eten, doet eten.

Goed of slecht gedrag werkt aanstekelijk. Wanneer je omgaat met mensen die veel en vaak eten en drinken, ga je vanzelf meedoen.

Met andere woorden: dikke vrienden maken jou ook dikker en slanke vrienden zijn beter voor de lijn.

We apen elkaar na in slechte als wel in goede gewoonten……………

Eten en sociaal bezig zijn met anderen hebben een sterke verbinding, bewijst een onderzoek van de Arizona State University. Onbewust worden we continu beïnvloedt door anderen, ook met het eten.

Australische onderzoekers constateerden aan de hand van een test met 3000 vrouwen tussen 18 en 46 jaar, dat gezond gedrag bij vrienden en familie een grote invloed heeft op de eigen levensstijl.

Vrouwen met gezondere vrienden, maken meer kans om goed te eten en meer te sporten. Volgens de onderzoekers wordt het belang van sociale milieu-invloeden op gezondheidsbevorderend gedrag zoals fysieke activiteit en gezonde voeding steeds meer erkend.

Deze bevindingen spreken eerder onderzoek tegen. Daaruit bleek juist dat dikke vrienden de truc zijn om af te vallen. De hoeveelheid die gegeten wordt, hangt af van het figuur van de persoon die aan de tafel zit. Als een dunne persoon een grote hoeveelheid bestelt, zal er door de rest van de tafelgenoten ook meer gegeten worden. Door tegenover een dik persoon tijdens de maaltijd te zitten, eten mensen minder dan normaal.

Gedragsonderzoeker Roel Hermans van het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen toonde vooral het tegenovergestelde aan bij studentes. Niet of weinig eten werkt aanstekelijk. Zijn onderzoek was gericht op vrouwen omdat die meer zijn geïnteresseerd in wat anderen eten dan mannen. Hij onderzocht of studentes meer of minder zouden gaan ontbijten als de ander dit ook deed en de mate waarin ze elkaars eetgedrag kopieerden.

61 studentes werden uitgenodigd in een café op de campus van de Radboud Universiteit en kregen een uitgebreid ontbijt voorgeschoteld. Elke ‘proefpersoon’ werd na binnenkomst gekoppeld aan een leeftijdgenote die zij niet kende en die vooraf geïnstrueerd was om niets, een beetje of veel te eten. Wat bleek? De studentes gingen niet zozeer meer eten als de ander dat deed, maar ze gingen juist minder eten als de ander niets at.

De Nijmeegse gedragsonderzoeker veronderstelt dat de niet-etende persoon zo’n duidelijke norm stelt, dat vrouwen zich ongemakkelijk of bekeken voelen en daarom ook minder gaan eten. Volgens Hermans geven zijn resultaten aan dat leeftijdgenoten een belangrijke rol spelen.

“Daarom denken we dat, naast ouders of andere familieleden, ook leeftijdgenoten een belangrijke rol moeten spelen in campagnes die gezond eetgedrag van jongeren willen stimuleren.”

Lees ook:Nieuw dieet: daten & eten met dikkerds
Lees ook:Je kunt bij een vrouw aan haar neus zien of ze (veel) kinderen wil of niet
Lees ook:Mooie vrouwen zijn vaak niet zo fraai van binnen
Lees ook:“Schat, je meurt uit je giecheltje!”
Lees ook:Sociale media geven dezelfde bevrediging als eten, seks en geld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>