Hoe meer macho ‘s mans baan is, des te minder hij uitvoert thuis

Mannen in typische macho-beroepen zoals vrachtwagenchauffeur, bouwvakkers en wegwerkers doen thuis in het huis- tuin- en keukengebeuren vele malen minder dan mannen die meer feminiene banen uitoefenen.

Vrouwen: als je dus graag de taken thuis verdeelt, kies dan eerder iemand uit de medische sector, het onderwijs of de advocatuur……..

Zo blijkt uit een studie aan de Amerikaanse universiteiten van Loyola Marymount en Stanford.

Zij baseren zich op 2 grote Amerikaanse studies die liepen vanaf 1965 bij ruim 1600 middelbare schoolstudenten en stelden hen tijdens hun leven een reeks vragen over hun levenswijze.

De baan van een vrijgezelle man heeft geen groot effect op de hoeveelheid huishoudelijk werk die hij verricht. Onderzoeker Elizabeth McClintock belicht dat het werk van overdag pas invloed heeft op huishoudelijk werk door interacties en onderhandelingen tussen partners.

Mannen met een vrouwelijke baan helpen vaker in huis doordat ze meer voeling hebben gekregen met hun vrouwelijke kant. Samenwerking overdag met vrouwen maakt dat zogenaamd ‘vrouwenwerk’ stijgt in hun achting.

Een andere verklaring is dat werken in een vrouwelijke omgeving een man minder macho maakt, hierdoor verschuift de machtsverdeling in een relatie, waardoor hij afhankelijker wordt van zijn vrouw.

Vorige maand bleek nog uit onderzoek dat mannen die opgroeien met zussen en geen broers een conservatiever kijk hebben op rollenpatronen, zij leren dat huishoudelijke taken typisch vrouwenarbeid is, doordat ze tijdens hun jeugdjaren zien hoe vrouwen de thuistaken opknappen. Wanneer er meer jongens in het huishouden zijn, dan wordt het werk eerlijker verdeeld en groeien mannen op met een andere kijk op huishoudelijk werk.

Lees ook:Mannen in ‘vrouwenberoepen’ krikken hun manbeeld op door thuis veel te klussen
Lees ook:Relaties op werkvloer verstandig?
Lees ook:Tips voor vrouwen die een geëmancipeerde man zoeken
Lees ook:Vrouwen minder geschikt dan mannen voor ‘het nieuwe werken’
Lees ook:Gelijkwaardige relatie, minder seks? Of juist meer?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>