Veel artsen zijn verliefd op een collega. Hoezo een doktersroman?

Een vriendin van mij die arts is, roept 15 jaar na John de Mol’s ‘Medisch Centrum West’ nog steeds dat de manier waarop artsen en verpleegkundigen met elkaar omgaan daarin zeer goede werd verbeeld.

Met andere woorden: in de praktijk van alledag in een ziekenhuis ontstaan veel romances.

Hoewel een moderne doktersroman veelal niet meer gaat over een verpleegster die valt voor de charmes van een specialist, omdat er meer vrouwen dan mannen geneeskunde studeren, worden veel ‘witte jassen’ verliefd op elkaar……

Zo lees ik bij mijn collega van gezondheids.blog.

401 artsen, assistenten en medisch studenten deden afgelopen zomer mee aan een onderzoek. 41% man en 59% vrouw. De gemiddelde leeftijd was 40 jaar.

In totaal meldde 40% van de ondervraagden verliefd te zijn of te zijn geweest op een collega. Bij vrouwen kwam dit vaker voor dan bij mannen. In 82% was de relatie gelijkwaardig, bij de overigen hiërarchisch. Slechts bij 23% van alle verliefden was er sprake van een vaste relatie. Dit was onafhankelijk van de leeftijd. Uitgesplitst naar specialisme, bleken dermatologen het minset en gynaecologen en verloskundigen het meest gevoelig voor amoureuze prikkels.

Het is niet bekend of dit meer of minder is dan in andere beroepen. Onderzoeker Prof. Peter de Leeuw van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht (zelf getrouwd met een collega), meldt in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat een vergelijkend onderzoek met bijvoorbeeld piloten of politieagenten dan ook dringend gewenst is.

Illustratie: Grey’s Anatomy is een Amerikaanse ziekenhuisserie van de zender ABC (in Vlaanderen uitgezonden op de zender VIJF, in Nederland op de zender NET 5). Het verhaal gaat om Meredith Grey, een assistent chirurgie in het (niet-bestaande) Seattle Grace Hospital in Seattle, Washington. De naam van de serie is een zinspeling op de titel van het boek Gray’s Anatomy, dat lang een standaardwerk was op het gebied van de menselijke anatomie.

Lees ook:Verpleegkundigen scheiden veel vaker dan artsen
Lees ook:Ook weleens verliefd geweest op een collega?
Lees ook:Helft van werkende Nederlanders is weleens verliefd op collega
Lees ook:Current Obsession: Dokter Mike verhit Instagram
Lees ook:Het liefdesleven van de dokter gaat niet over rozen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>