Mensen met macht schatten zichzelf veel langer in

We schreven hier op relatie.blog al eens over het Napoleoncomplex.

Mannen van geringe lengte, die dat compenseren door zo ver mogelijk te komen in hun leven en carrière.

2 beroemde Franse voorbeelden zijn natuurlijk: Napoleon Bonaparte, de naamgever van dit complex en de huidige president Nicholas Sarkozy.

Hoewel die laatste schoenen met een ‘onzichtbare’ lichaamsverlenging draagt en zijn model-echtgenote Carla Bruni heeft bevolen niet meer op pumps naast hem te verschijnen.

De lengte van mannen én vrouwen met macht zit vooral tussen hun oren. Ze rekenen zichzelf tot wel 20 centimeter meer dan de werkelijkheid……..

Dat ontdekten de Amerikaanse wetenschappers Michelle Duguid (Washington University) & Jack Goncalo (Cornell University) middels een 3-tal testen.

In het 1ste experiment werden proefpersonen gevraagd aan een gebeurtenis te denken waarin ze duidelijk de baas waren. Daarna werden ze gevraagd te denken aan situatie waarin een ander hen de baas was.

Beide keren moesten ze daarna aangeven hoe lang ze waren op een paal die precies 20 centimeter langer was dan zij. De proefpersonen die zich machtig voelden, schatten zichzelf veel langer in dan ze daadwerkelijk waren.

In het 2e experiment moesten ze een rollenspel doen, waarin de een manager was en de ander werknemer. Na afloop moesten ze allerlei gegevens, waaronder hun lengte, invullen. Degenen die voor voor manager speelden, smokkelden er een paar centimeter bij.

In het derde experiment werd hetzelfde rollenspel nogmaals gedaan, waarna de proefpersonen een avatar moesten noemen die op hen leek. De ‘managers’ kozen ook hier duidelijk grotere avatars dan de ‘werknemers’.

De wetenschappers gaan hiermee vervolgonderzoeken doen. Zo verwachten ze dat werknemers die op een hoger gelegen verdieping van een gebouw werken, zich machtiger en dus langer zullen voelen dan de mensen, werkzaam op de lagere etages. Wat in de praktijk ook wel klopt, daar de top van een bedrijf ook meestal op de bovenste verdiepingen huist.

Overigens is het juist dan vrouwen in eerste instantie vallen op lange mannen, maar wanneer er aan een kleine man een groot salaris en/of veel macht hangt, compenseert dat veel, zo niet alles.

Lees ook:Hoog staan(d) maakt socialer en vrijgeviger
Lees ook:Waarom u graag naar arrogante eikels kijkt
Lees ook:Het huwelijk doet een mens naar de Prozac grijpen!
Lees ook:Mensen die altijd maar blij zijn, hebben plank voor de kop
Lees ook:Mannen vinden lange benen niet sexy

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Mensen met macht schatten zichzelf veel langer in

  1. Pingback: Mannen met een lage stem komen machtig over, maar hebben traag zaad | Relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>