Hoog staan(d) maakt socialer en vrijgeviger

Wil je iemand geld afpingelen? Vraag het dan vooral terwijl je zit en de ander staat. Dan zijn mensen vrijgeviger.

Dit zijn taferelen die we eigenlijk wel kennen bij bedelaars op straat, vooral in derde wereldlanden.

Wanneer we het hebben over mensen die bijvoorbeeld veel doen voor goede doelen, noemen we hen vaak ‘hoogstaand’ of ‘met een hoge morele standaard’.

Dat soort uitdrukkingen gebruiken we niet voor niets…………..

Aldus onderzoekers van de University of North Carolina. Mensen die fysiek echt letterlijk hoger staan, zijn sneller bereid om iets te geven.

Diverse experimenten leidden tot deze conclusie. Eerst werden collectanten in een winkelcentrum bovenaan de roltrap gezet en daarna onderaan. De collectant die boven stond, kreeg veel meer geld.

Mensen werden op het laatste stukje van de roltraprit namelijk even boven de collectant gehesen en dat maakte hen vrijgevig.

In het 2e experiment moesten mensen beslissen of ze tijd zouden investeren om iemand te helpen. Stond degene die geholpen moest worden lager, dan waren ze veel sneller bereid om een paar minuten van hun tijd te investeren.

Mensen zijn tevens minder wreed als ze hoog staan. 60 proefpersonen werd gevraagd om een onbekende man (een acteur) hete chilisaus te laten eten. Ze mochten zelf bepalen hoeveel.

Stonden mensen op een podium voor de acteur, dan gaven ze maar een klein beetje. Waren ze op gelijke hoogte, dan kreeg hij een hele soeplepel.

De onderzoekers denken dat we hoogte daadwerkelijk met goedheid en mededogen associëren. We hebben dan macht over iemand en proberen te laten zien dat we geen ongelikte beren zijn.

Tip voor zowel uit- als nog thuiswonende kinderen: vraag je zakgeld of toelage zittend, dan vang je meer van je ouders!

Lees ook:Mooi zijn maakt nog niet gelukkig in de liefde
Lees ook:Weinig weduwen en weduwnaren hertouwen
Lees ook:YOUTUBE-HIT: Hoe versier je een vrouw? Met een Lamborghini!
Lees ook:Poetsvrouwen zijn ook seksvrouwen
Lees ook:Mannen: trouw geen vrouw die veel mooier is dan jijzelf!

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>