Als vrouwen gewelddadig worden is dat bijna altijd in de relationele sfeer

De beste bescherming tegen gewelddadig gedrag is geen man zijn.

Toch is 1 op de 13 TBS’ers in Nederland vrouwelijk. “Als vrouwen agressief zijn, is dat bijna altijd in de relationele sfeer……….”

Aldus Marike Lancel van de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) van GGZ Drenthe. Ze deed onderzoek naar de 71 vrouwen die tussen 1998 en 2010 in de FPK waren opgenomen, zowel gedwongen als vrijwillig, waarvan zij vandaag de resultaten presenteert over een congres met als thema ‘gewelddadige vrouwen’.

Tweederde van de vrouwen die daar behandeld worden, heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en ruim de helft van hen is verslaafd aan alcohol en/of drugs.

Maar ook opvoeding speelt een grote rol. Eveneens tweederde van de opgenomen vrouwen is vroeger systematisch mishandeld en/of chronisch verwaarloosd. De kinderen van deze vrouwen lopen dus ook het risico gewelddadig te worden.

80% van de vrouwen die in de kliniek terechtkomt, heeft een gewelddadig delict gepleegd. In eenderde van de gevallen gaat het om brandstichting, nog eenderde heeft geweld gebruikt of heeft daarmee gedreigd en nog eens eenderde zit er voor (poging tot) doodslag. Bj de helft was de partner slachtoffer van het geweld en bij een kwart de kinderen.

Illustratie: De film ‘Monster’ gaat over de seriemoordenares Aileen Wuornos, een ex-prostituee die de doodstraf kreeg voor de moord op 7 mannen eind 80′er, begin 90′er jaren. Ze werd in 2002 geëxecuteerd. De hoofdrol wordt gespeeld door Charlize Theron en Christina Ricci geeft gestalte aan haar partner Selby Wallis.

Lees ook:Lesbisch zoenen in het openbaar roept agressie op
Lees ook:Dierenbeulen zijn vaak ook vrouwen- en kinderbeulen
Lees ook:De andere kant van Valentijnsdag
Lees ook:Ouders worden net zo vaak door kinderen mishandeld als andersom
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Als vrouwen gewelddadig worden is dat bijna altijd in de relationele sfeer

  1. Juspol

    Waarom geven ze dan nog steeds klakkeloos gezag aan zulke moeders met borderlinesyndroom, en kenmerken, in familierecht nota bene zelfs ook,
    bij geboorte wordt niet eens gemeld door de ggz, laat staan aan familierechters bij scheidingen.
    Het is zo bizar hier dat ze kindermoorden gepleegd door zulke moeders, gewoonweg het paard achter de wagen spannen. Als het is gebeurd ja, dan is het te laat mensen.
    Daarbij zitten duizenden onterecht nu door dat geknoei zonder vaders jarenlang en vervreemden van. Dat is al kindermishandeling.
    Pak die daders aan voor kindermishandeling OM, want dat is het namelijk. Gepleegd door veelal vrouwen bij scheiding ook.
    Zelfs de valse verklaringen afgelegd door dat soort kwakken ze zo op papier en worden niet vertwijderd uit dossiers nota bene.
    Idioterie Nederland.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>