Ouders worden net zo vaak door kinderen mishandeld als andersom

OuderenLeedKinderen mishandelen hun ouders vaker dan tot nu toe bekend was. De meeste gevallen worden uit schaamte niet aangegeven.

Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en Movisie naar dit verstopte probleem.

De steunpunten voor huiselijk geweld krijgen jaarlijks ten minste 2000 meldingen van oudermishandeling binnen.

Een deel daarvan is ook bij de politie gemeld, maar dit blijkt het topje van een ijsberg……….

“Van alle 95.000 incidenten van huiselijk geweld die in 2012 bij de politie zijn vastgelegd, ging het in 10% van de gevallen om agressie van kinderen tegen hun ouders.”

Oudermishandeling is een onderschat probleem en er heerst bij de slachtoffers een groot taboe op, constateerden hulpverleners en de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG).

Dit was de reden voor het onderzoek. Er is namelijk nog heel weinig over dit fenomeen bekend.

Uit de studie blijkt dat ouders die door hun kinderen worden mishandeld, zich schuldig voelen en zich schamen. Daarom komen ze er niet snel mee naar buiten.

De daders van dit soort geweld zijn vooral jongens vanaf 14/15 jaar, die nog thuis wonen en die hun agressie veelal richten tegen hun alleenstaande moeder. Dit fenomeen komt voor in gezinnen uit alle lagen van de bevolking.

Het blijkt dat het geweld in 60% van de gevallen langer dan een jaar speelt. Volgens de ouders gaan ze o.a. gebukt onder ernstige lichamelijke mishandeling, brandstichting, manipulatie en scheldpartijen. Ook het dreigen met geweld, wapens of zelfmoord komt vaak voor.

In veel gevallen spelen meerdere problemen zoals gedragsproblemen, verslaving, psychiatrische problemen en schulden een rol.

In Nederland bestaan er nog geen programma’s die zich richten op bewustwording of vroegtijdige signalering van oudermishandeling.

Volgens de onderzoekers moeten de SHG’s en de professionele hulpverleners in de jeugdzorg, GGZ en het onderwijs, specifieker worden opgeleid in het signaleren van en omgaan met de mishandeling van ouders. Ook moeten er landelijke publiekscampagnes komen om meer bekendheid te geven aan dit probleem.

Lees ook:Nederlanders hebben hun handjes te los zitten
Lees ook:Partnergeweld: de harde cijfers
Lees ook:Vermoedt u huiselijk geweld bij de buren? Bel het steunpunt!
Lees ook:Piek huiselijk geweld tijdens feestdagen
Lees ook:Toename aantal mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>