Grijzer is echt wel wijzer

De wijheid komt met de jaren. Woest werd ik vroeger als mijn ouders of mijn oma dit tegen mij zei. Maar natuurlijk heeft dit te maken met ervaring en met afstand kunnen nemen.

Het mooie van jong zijn daarentegen is dat het impulsief en onstuimig is. Dan kan fout en goed uitpakken.

Veel musici maken de mooiste composities wanneer ze jong zijn. Hoe ouder, hoe meer je erover gaat nadenken.

60 plussers nemen dus verstandiger beslissingen dan tieners en twintigers. Die laatste zijn vooral op zoek naar direct plezier en zien de gevolgen op de lange termijn nog niet……

Zo wordt ook bevestigd door een onderzoek van de University of Texas at Austin en de Texas A&M University.

De onderzoekers wijzen erop dat hun bevindingen in tegenspraak zijn met de negatieve stereotiepen die aan ouder worden verbonden zijn. Het tegenovergestelde is waar: de mentale gezondheid gaat er zelfs op vooruit bij het klimmen der jaren.

Dat werd duidelijk in een experiment, waarbij 52 ouderen (67 tot 82 jaar) en 51 jongeren (20 tot 26 jaar) gevraagd werden om een aantal taken uit te voeren waarbij het aankwam op beslissingen nemen.

Bij de taken waarbij men enkel rekening hoefde te houden met de voordelen in het nu, scoorden de jongvolwassen duidelijk het beste. Wanneer er echter rekening moest worden gehouden met de gevolgen op lange termijn, deden de ouderen het veel beter.

Deze resultaten verschaffen inzicht in de veranderde wijze van denken bij het ouder worden. Jongere mensen gebruiken vooral het deel van de hersenen dat geassocieerd wordt met onmiddellijke beloning.

Omdat dit gedeelte van het brein op latere leeftijd kleiner wordt, denken de wetenschappers dat oudere mensen dit compenseren door het gebruik van hun prefrontale cortex. Dit hersenengedeelte heeft juist controle over het rationele en weloverwogen denken.

‘As far as my eyes can see…’

The Lion King & Alans Persons Project – Old and… door camelot22

Lees ook:Hoe groot is het risico dat jouw partner vreemdgaat?
Lees ook:Neem opa & oma mee op vakantie
Lees ook:Mannen nemen naarmate druk toeneemt dommere besluiten
Lees ook:Een liefdesrelatie is op het einde van het leven het allermooiste!
Lees ook:Vrouwen beslissen hoe het vakantiegeld in het gezin besteed wordt

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>