Mannen werken met objecten, vrouwen met mensen

MaleFemaleWorkerAlle pogingen om het bestaan van typische mannenberoepen te doorbreken ten spijt, is het meest voorkomende beroep bij mannen nog altijd vrachtwagenchauffeur.

Vrouwen staan nog altijd vooral als verkoopster in de winkel, net als in 1993……..

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Wel zijn vrouwen sinds 1993 meer gaan werken. In dat jaar behoorde 42% van de vrouwen tot de werkzame beroepsbevolking, tegenwoordig is dat 60%. De toegenomen arbeidsdeelname heeft volgens het CBS nauwelijks invloed gehad op de beroepen van vrouwen.

Ongeveer 1 op de 16 werkende vrouwen is winkelbediende of verkoper. Op 2 en 3 staan lerares basisonderwijs en medewerkster huishoudelijke dienst.

Vrachtwagenchauffeur is nog altijd een echt mannenberoep. 1 op de 33 werkende mannen is trucker. Op de 2e plaats staan systeemanalisten en programmeurs, gevolgd door verhuizers, laders en lossers.

Nieuwkomers in de top 10 van vrouwenberoepen zijn de receptionisten en baliemedewerkers, net als de maatschappelijk of sociaalcultureel werkers. Nieuwkomers bij de mannen zijn programmeurs, acquisiteurs en productieplanners.

Lees ook:KRO gaat ‘Trucker Zoekt Vrouw’ doen
Lees ook:Volgend seizoen ‘Bankier Zoekt Vrouw’ en ‘Loodgieter Zoekt Vrouw’ bij de KRO?
Lees ook:Amerikanen versieren vrouwen op z’n Frans
Lees ook:De aantrekkingskracht van de ‘bad boy’: medewerksters TBS-klinieken hebben relaties met patiënten
Lees ook:Mannen betalen hun werkster meer dan vrouwen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>